helva.gen.tr
helva
Sosyal Medyada Paylaş
Sade İrmik Helvası
Helva
Un Helvası
Pişmaniye Helvası
Kağıt Helva
Koz Helvası
Dr Oetker İrmik Helvası
Şerbetsiz Un Helvası
İrmik Helvası
Kuru Un Helvası
Un Helvası Malzemeleri
Tahin Helvası Kaç Kalori
Helva Tatlısı
Acele Bacı Helvası
Süt Helvası
Kar Helvası
Nişasta Helvası
Kürek Helvası
Fındıklı İrmik Helvası
Sütsüz İrmik Helvası
Umaç Helvası
Sıvı Yağlı Un Helvası
Sıcak Tahin Helvası
Şerbetli İrmik Helvası
Kandil Helvası
Rüyada Helva Yemek
Helva Kaç Kalori
Fırında Helva
İrmik Helvası Kaç Kalori
Kabak Helvası
Kakaolu İrmik Helvası
Pudra Şekerli Un Helvası
İrmik Helvası Nasıl Yapılır
Dondurmalı İrmik Helvası
Kolay Un Helvası
Tüm Sayfalar >>









Pekmez Helvası

Pekmez Helvası, helvanın Türk kültüründeki varlığı belki insanlık kadar eskidir. Helva bizim için için düğün, bayram, kandil, cenaze gibi önemli günlerde yapılması akla gelen ilk yiyecektir. Hele ki, kandil günlerinde şimdilerde pek olmasa da, eskiden her evin bacasından kokusu yükselir ve o mübarek günün hürmetine komşulara dağıtılırdı. Sizlerde bu güzel geleneği yaşatmak isterseniz bu tarifi mutlaka denemenizi öneririz. Kolay gelsin.

Pekmez Helvası Malzemeler:
  • 150 gram tere yağı
  • 2 su bardağı un
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ
  • Bir küçük kase dolusu ceviz veya fındık içi
  • Bir fiske tuz
Şerbeti İçin Malzemeler:
  • 1 su bardağı su 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı dut pekmezi
Pekmez Helvası Hazırlanışı:

Öncelikle su ile sütü orta büyüklükte bir tencereye boşaltıyoruz. Daha sonra üzerine pekmezi ve toz şekeri ilave edip bir iki karıştırdıktan sonra ocağa alarak bir iki taşım kaynatıyoruz. Helvamızı kavurmak için teflon ve geniş bir tencere kullanıyoruz. Tencereyi ocağa aldıktan sonra tereyağı ile sıvı yağı atıp bir miktar kızarmasını bekliyoruz. Daha sonra kızaran yağın üzerine fındık veya cevizleri atıp, bir iki çeviriyoruz. Ardından unu yavaş bir şekilde üzerine ekleyip tahta kaşık ile sürekli karıştırarak topaklanmasını önlüyoruz. Ardından bir fiske tuz ilave edip, unun rengi açık kahverengiye dönünceye kadar orta ateşte sürekli karıştırarak kavuruyoruz. 

Pekmez Helvası
Unun yeteri kadar kavrulduğun dan emin olunca ocağın altını biraz daha kısıp daha önceden hazırladığımız pekmezli şerbeti ilave ediyoruz. Bu işlem sırasında çok yoğun bir şekilde buhar çıkar ve şerbet dışarı sıçrayabilir. Kendinizi yakmamak için çok dikkatli olmalısınız. Şerbetin tamamını helvaya ilave ettikten sonra, hızlı ve seri şekilde karıştırarak hem topaklanmaları gideriyoruz, hemde helvanın şerbetini daha iyi çekmesini sağlıyoruz. (helva yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli husus ezerek ve hızlı bir şekilde karıştırmaktır. Aksi halde un topakları helvayı yenmez bir hale getirebilir.)
Helvamız tamamen suyunu çektikten sonra kısık ateşte birkaç dakika daha kavurup tencerenin kapağını kapatıp ocaktan alıyoruz. Hazır hale gelen helvayı biraz soğuduktan sonra tıpkı çiğ köfte sıkar gibi sıkarak veya düz bir tepsinin dibine düz bir şekilde döşeyip bıçak dilimleyerek veya kurabiye kalıplarıyla şekil vererek ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun. 

Yayınlanma Tarihi : 17.04.2015 17:48:05

Pekmez Helvası Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Pekmez Helvası"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Çikolatalı İrmik Helvası

Çikolatalı İrmik Helvası, Alışılagelmiş helvanın  lezzetine değişik bir fark katan çok nefis bir helva tarifidir. Çikolata seven herkesin kesinlikle hayır diyemeyeceği bu muhteşem lezzetteki helvayı deneyerek sevdiklerinize tattır...

Pekmez Helvası

Pekmez Helvası, helvanın Türk kültüründeki varlığı belki insanlık kadar eskidir. Helva bizim için için düğün, bayram, kandil, cenaze gibi önemli günlerde yapılması akla gelen ilk yiyecektir. Hele ki, kandil günlerinde şimdilerde p...

Cevizli Un Helvası

Cevizli Un Helvası, helva tarihi en eskiye dayanan tatlı çeşitlerinden bir tanesidir. Türk mutfağında oldukça önemli bir yere sahiptir. Öyle ki, aklınıza gelebilecek hemen her önemli günde helva kavurmak çok meşhurdur. Sizler de,...

Sütlü Un Helvası

Sütlü Un Helvası, tatlı krizlerinin vazgeçilmez tatlarından biri de helva dır. Bu sebeple helvanın da birçok çeşidini yapmak mümkündür. İçinde yaralı besin olan sütü de barındırdığından oldukça hafif ve rahatsızlık vermeyen bir ta...

Un Helvası Nasıl Yapılır

Un helvası nasıl yapılır, Türkiye' de en çok tüketilen tatlılar arasında yer almaktadır. Genellikle yemeklerin ardında hemen ikram edilmekte. Özellikle eskilerden süre gelen balık yemeği sonrası helva ikram edilir. Türk gelenek ve...

Portakallı Un Helvası

Portakallı Un Helvası, oldukça hafif, çok ferah ve tam portakal lezzetinde nefis bir helva tarifini sizlerle paylaşmak istiyoruz. Tatlı krizine girdiğiniz zaman hemen elinizdeki malzemelerle yapabileceğiniz pratik bir helva tarifi...

Kabak Helvası

Kabak helvası, Helva çeşitlerinin en hafifi diyebileceğimiz çok lezzetli bir tatlıdır. Muhteşem görünüşüyle gözleri, nefis tadıyla damakları şenlendirecek olan tarifimizi mutlaka denemelisiniz. Ayrıca bal kabağından alışılagelmişi...

Saray Helvası

Saray Helvası, dünyanın en güçlü mutfağına sahip olan Osmanlı mutfağının en nadide tatlılarından bir tanesidir. Adını da saraylardan alan bu tarif sultanların sofralarından günümüze gelmiştir. Bu harika tarifi evinizin sıcaklığınd...

İrmik Helvası Nasıl Yapılır

İrmik helvası nasıl yapılır, irmik helvasının birçok çeşidi bulunmaktadır. İsteyen sütlü, fıstıklı ve tarçınlı yapabilir. İrmik helvası gerek taziyelerde gerekse normal günlerde tercih edilen bir helva türüdür. Özellikle Osmanlı m...

Helva Nasıl Yapılır

Helva nasıl yapılır, Arapça' da tatlı anlamına gelen helva, genel anlamda tatlıları ifade eden 'hulviyyat' kelimesinden türemiştir. İnsanlar helvayı, sevinçlerinde,hüzünlerinde, ölümde, doğumda, hastanın iyileşmesinde yapılıp komş...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

helva, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Kasım - 2017