Süt Helvası

Süt Helvası, Süt helvası, Bursa'ya özgü bir lezzet. Adından da anlaşıldığı gibi süt ile yapılan hafif bir sütlü tatlıdır. Bu tatlının Bursa'da üç ismi vardır. Bursa Helvası, Süt Helvası, Düğün Helvası bir tatlının üç ismi olur mu? Evet olur Bursa ilimize ait, Bursa mutfağının vazgeçilmez tatlarından bu sütlü helvanın üç ismi var. Bu tatlı özellikle düğünlerin vazgeçilmez tatlarından olup, yemek sonrası mutlaka bu tatlı ikram edilir. Hemen hemen herkesin beğendiği, severek yediği bu tatlıyı Bursa'ya gitmeden de evde çok kolay bir şekilde hazırlayıp,akşam yemeğinden sonrada ailenize ve misafirlerinize ikram edebilirsiniz. Bu tatlı iki çeşit hazırlanıyor biri sade yakılmamış hali ile hazırlanıyor, diğeri de yakılmış hali ile hazırlanıyor. Yakılmış hali Kazandibine benziyor. Tatlının görüntüsü kadar tadı da çok güzel olur. Çok hafif bir tatlıdır. Kalorisi de sütten yapıldığı için düşüktür. Aynı zamanda da çok besleyici bir tatlıdır. Öncelikle tatlının tarifinden önce püf noktaları hakkında bilgi edinelim.

Süt Helvasının Püf Noktaları:

  • Unu kavurma işlemi çok önemli bu işlem için güçlü kollara, bileğe sahip olmak gerekir.
  • Karıştırmak için mutlaka tahta kaşık kullanmak gerekir. 
  • Unla şekerli sütün birleştiği an hızlı ve çabuk karıştırılmalıdır. Sebebi yavaş karıştırılırsa topaklanmaya sebep olur. Eğer topaklanırsa da el blendır hemen imdada yetişir.
  • Alüminyum tepsi kullanmak gerekir. İnce tabanlı olduğu için yakarken güzel sonuç alınır.
  • Yakma işlemi aslında ocak üstünde yapılmalıdır. Daha iyi sonuç alınır.
  • Fırında da yapılabilir ama daha fazla zaman alır, yine de sonuç ocaktaki gibi olabilir.
  • Bu tatlıyı yaparken kesinlikle borcam kullanılmamalıdır.
  • Borcam da yakma işlemi istediğimiz sonucu vermeyebilir. Ve çok fazla zamanımızı harcamış oluruz.
  • Bu Sütlü Helva kesinlikle tereyağ ile yapılmalıdır. 
  • Tereyağ değil de  margarin kullanılırsa aynı tadı ve lezzeti elde etmek mümkün olmaz.
  • Bu tatlıya vanilya kullanılmaz, tereyağın tadı ve aroması tatlı için yeterlidir.
  • Tatlı yakılmadan da ikram edilebilir.
  • Tatlının orijinal hali aslında ılık servistir, ama buzdolabında beklemiş hali de çok lezzetli olur.
  • Tatlıya çam fıstığını kavurma işlemi sırasında ekleyin.
  • Bu tatlıyı süslemek için çam fıstığı, tarçın kullanmak tadına tat katmak olur.
  • Tarçını bu tatlıya servis esnası da kullanın.  

Süt Helvası İçin Malzemeler: (Tatlının Yakılmış Tarifi)

  • 5 su bardağı süt
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağından 1 parmak az un
  • 150 gr. tereyağı
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ

Yakmak için: 2-3 yemek kaşığı toz şeker

Üzeri için : Tarçın

Yapılışı: Tabanı kalın derin bir tencereye tereyağını koyuyoruz. Yağ eriyince 2 su bardağından 1 parmak eksik unu ekliyoruz. Tahta bir kaşıkla unu yakmadan sürekli karıştırarak kavuruyoruz. Bu kavurma işlemi yaklaşık 1 saat kadar sürmektedir. Bu arada unu kavurma işlemi devam ederken başka bir tencereye de 5 su bardağı sütü ve 2 su bardağı şekeri koyup, ocakta şeker iyice eriyene kadar bir yandan da arada sırada karıştırarak ısıtıyoruz.

Unu kavurma işlemi bitince tencereyi ocaktan alıp bir kenarda karıştıra karıştıra ılık hale getiriyoruz. Bu soğutma işlemi en fazla 15-20 dk sürer. Alümiyum tepsinin tabanını hafif yağlayıp ve üzerine 2-3 yemek kaşığı toz şekeri tepsinin her tarafını kaplayacak şekilde serpiyoruz. Helvanın kıvamını anlamak için tahta kaşıktan parça parça dökülünce yoğun bir kıvam alınca olmuş demektir. Bu kıvamlı karışım tepsiye dökülür ve üzeri hafif ıslanmış spatula veya kaşıkla düzeltilir. Tepsi ocağa konur tabanını yakıyoruz. Kenarlarının rengi değişmeye başlayınca işlem tamamdır, tatlı olmuş demektir. Tepsi ocaktan alınıp ılınınca istediğimiz şekilde kesip ve ters çevirerek tabanı üst tarafa gelecek şekilde servis tabağına koyun üzerine de tarçın serperek servis yapıyoruz.

Bir diğer tarifte alt tabanının yakılmamış hali, tatlının malzemesi ve yapılışı yanma işlemine kadar aynı yapılıyor. Tepsiye dökülüyor servis için dinlenmesi için bir kenara konur. Ilık yenecekse eğer ılınınca servis yapılabilir. Üzeri süslenir ve dilimlenir. Eğer soğuk yenecekse buzdolabına koyup bekletelim ve süsleyerek, dilimleyerek servise hazırlayalım. AFİYET OLSUN... 

Süt Helvası Yorumları

şifre  Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Süt Helvası"
Cok Güzel Bir Tatlı Annem Cok Güzel Yapar
Alpaslan . 2017-02-03 / 4,5
Tahin Helvası
Tahin Helvası, pratik tatlı yapmak isteyenler için kısa zamanda hazırlanıp sunulacak bir tatlı seçeneğidir. Tahin helvasının hazır seçeneğide bulunmaktadır, fakat bu seçenek sağlık açısından doğru olan değildir. Sağlık açısından d...
Çanakkale Peynir Helvası
Çanakkale Peynir Helvası, Çanakkale'nin meşhur tatlarından biridir peynir helvası. Çanakkale iline bağlı olan Ezine ilçesinin kendine has doğal peyniri olan Ezine peyniriyle yapılmaktadır. Ezine, tarihi geçmişiyle Ege denizine ola...
Helvanın Faydaları
Helvanın Faydaları, Helva esas olarak tahin, çöven ve şekerden yapılır. Helva içerisindeki çöven sayesinde bulaşıcı hastalıklardan insanı arındırır.Tahin susamdan yapılır. Tahin, ham maddesi olan susam sayesinde sağlıkta önemli ye...
İrmik Helvası Kaç Kalori
İrmik helvası kaç kalori, irmik helvası toplum olarak benimsediğimiz bir tatlı türüdür. Kalori bakımından oldukça zengin bir tatlı türü olan irmik helvası zayıflamak için diyet yapılıyorsa diyet listelerine eklenmemelidir. 1 porsi...
Yaz Helvası
Yaz Helvası, en kolay tatlılardan birisidir. Çok pratik yapılan bu tarifin malzemeleri her evde kolayca bulanan malzemelerden oluşmaktadır. Un helvasının çok benzeri olan bu tarifi balık menülerine dahil edebilir, yemeklerin ardın...
Umaç Helvası
Umaç Helvası, Kars bölgesinde yapılan yöresel bir tatlıdır. Özellikle kış aylarında daha sık yapılan bu tatlının enerji verdiği bilinmektedir. Görünüşte un helvasını andıran bu tarifi diğerlerinden ayıran, yapılış aşamasında ki bö...
Erzurum Un Helvası
Erzurum Un Helvası; Erzurum yöresinin vazgeçilmez tatlılarından biriside un helvasıdır. Erzurum yöresine ait olmasına rağmen başka yörelerde de yapılmaktadır.Erzurum un helvası malzemeleri 250 gr tereyağı1 su bardağı sıvı yağı3,5...
Acele Bacı Helvası
Acele Bacı Helvası, adından da anlaşılacağı gibi hızlı yapılabilen bir tatlıdır. Bu tatlının ilginç de bir hikayesi bulunmaktadır. Ülkemizde bazı bölgeler de hala yapılan bu helva özellikle cuma gecelerinde yapılır ve yapılışı esn...
Pişmaniye Helvası
Pişmaniye helvası, tel helvası da denilen bu lezzetli tarifi günümüzde unutulmaya yüz tutsa da, yemesi gerçekten çok zevkli. Türk mutfağının geleneksel lezzetleri arasında yer alan bu tatlı, eskiden insan gücüyle yapılıyordu. Şimd...
Tahin Helvası Kaç Kalori
Tahin helvası kaç kalori, tahin başlı başına kalori bakımından zengin bir besin maddesidir. Tahin birde helva ile buluşturulduğunda ortaya ciddi anlamda kalorili bir tatlı çıkar. Helva yapımında kullanılan yağ, şeker ayrıca kalori...
Kağıt Helva
Kağıt helva, herkesin çocukluğundan itibaren bildiği kağıt helva kullanılarak hazırlanan çok sayıda tatlı türü bulunmaktadır. Bugün sizlere bunlardan birisini paylaşacağız. Oldukça kolay hazırlandığından, istediğiniz zaman kısa sü...
Nişasta Helvası
Nişasta Helvası, çok kolay bir tatlıdır. İlk kez tatlı yapmak için mutfağına giren hanımlara ve beylere bu tarifi öneriyoruz. Yapılışı oldukça kolay olan bu tarifin malzemelerini bulmak ta çok kolaydır. Bütün evlerin mutfağında bu...

Tahin Helvası

Tahin Helvası, pratik tatlı yapmak isteyenler için kısa zamanda hazırlanıp sunulacak bir tatlı seçeneğidir. Tahin helvasının hazır seçeneğide bulunmaktadır, fakat bu seçenek sağlık açısından doğru olan değildir. Sağlık açısından doğru olan evd...

Çanakkale Peynir Helvası

Çanakkale Peynir Helvası, Çanakkale'nin meşhur tatlarından biridir peynir helvası. Çanakkale iline bağlı olan Ezine ilçesinin kendine has doğal peyniri olan Ezine peyniriyle yapılmaktadır. Ezine, tarihi geçmişiyle Ege denizine ola...

Helvanın Faydaları

Helvanın Faydaları, Helva esas olarak tahin, çöven ve şekerden yapılır. Helva içerisindeki çöven sayesinde bulaşıcı hastalıklardan insanı arındırır.Tahin susamdan yapılır. Tahin, ham maddesi olan susam sayesinde sağlıkta ön...

İrmik Helvası Kaç Kalori

İrmik helvası kaç kalori, irmik helvası toplum olarak benimsediğimiz bir tatlı türüdür. Kalori bakımından oldukça zengin bir tatlı türü olan irmik helvası zayıflamak için diyet yapılıyorsa diyet listelerine eklenmemelidir. 1 porsi...

Yaz Helvası

Yaz Helvası, en kolay tatlılardan birisidir. Çok pratik yapılan bu tarifin malzemeleri her evde kolayca bulanan malzemelerden oluşmaktadır. Un helvasının çok benzeri olan bu tarifi balık menülerine dahil edebilir, yemeklerin ardından tatlı ist...

Umaç Helvası

Umaç Helvası, Kars bölgesinde yapılan yöresel bir tatlıdır. Özellikle kış aylarında daha sık yapılan bu tatlının enerji verdiği bilinmektedir. Görünüşte un helvasını andıran bu tarifi diğerlerinden ayıran, yapılış aşamasında ki bölümlerdir. Ya...

Erzurum Un Helvası

Erzurum Un Helvası; Erzurum yöresinin vazgeçilmez tatlılarından biriside un helvasıdır. Erzurum yöresine ait olmasına rağmen başka yörelerde de yapılmaktadır.Erzurum un helvası malzemeleri ...

Acele Bacı Helvası

Acele Bacı Helvası, adından da anlaşılacağı gibi hızlı yapılabilen bir tatlıdır. Bu tatlının ilginç de bir hikayesi bulunmaktadır. Ülkemizde bazı bölgeler de hala yapılan bu helva özellikle cuma gecelerinde yapılır ve yapılışı esnasında b...

Pişmaniye Helvası

Pişmaniye helvası, tel helvası da denilen bu lezzetli tarifi günümüzde unutulmaya yüz tutsa da, yemesi gerçekten çok zevkli. Türk mutfağının geleneksel lezzetleri arasında yer alan bu tatlı, eskiden insan gücüyle yapılıyordu. Şimd...

Tahin Helvası Kaç Kalori

Tahin helvası kaç kalori, tahin başlı başına kalori bakımından zengin bir besin maddesidir. Tahin birde helva ile buluşturulduğunda ortaya ciddi anlamda kalorili bir tatlı çıkar. Helva yapımında kullanılan yağ, şeker ayrıca kalori...

Kağıt Helva

Kağıt helva, herkesin çocukluğundan itibaren bildiği kağıt helva kullanılarak hazırlanan çok sayıda tatlı türü bulunmaktadır. Bugün sizlere bunlardan birisini paylaşacağız. Oldukça kolay hazırlandığından, istediğiniz zaman kısa sü...

Nişasta Helvası

Nişasta Helvası, çok kolay bir tatlıdır. İlk kez tatlı yapmak için mutfağına giren hanımlara ve beylere bu tarifi öneriyoruz. Yapılışı oldukça kolay olan bu tarifin malzemelerini bulmak ta çok kolaydır. Bütün evlerin mutfağında bu malzemelerin...

Kar Helvası

Kar helvası, ülkemizde genellikle güney illerde rastlanan bir tatlı çeşididir.Nazilli gibi bazı bölgelerde belediye tarafından 40-50 kg. kar kalıpları satılmaktadır.Ülkemizde genelde seyyar satıcılar tarafından sokak aralarında ve parklarda sa...

Koz Helvası

Koz Helvası, Şeker, çöven kökü, limon tuzu ve cevizle yapılan ağdalı bir tür helva çeşididir. Koz helvası hal arasında Köy Helvası, Beyaz Helva, Düğün Helvası ve Kaymaklı Helva olarak da bilinmektedir. Görele'de yaşayan Göreleli ustalar tarafı...

Sütsüz İrmik Helvası

Sütsüz İrmik Helvası, kış aylarının enerji deposudur. Kış sofralarından eksik olmayan balık menülerinde bu tarif bir vazgeçilmezdir. Her evde bulunan malzemeleri sayesinde maliyeti çok düşük bir tatlı seçeneği olmaktadır. Buzdolabında 4 gün bo...

Kuru Un Helvası

 Kuru un helvası, ülkemizde en fazla tüketilen tatlı ürünlerinden birisidir.Helva kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup tatlı, şirin ve güzel anlamındadır.Helva kültürümüz Osmanlı saraylarına dayanmaktadır. Ana maddesi un ve şeker olan helva...

Şerbetli İrmik Helvası

Şerbetli İrmik helvası; Türkiye 'de oldukça yaygın tüketilen bir tatlıdır. Şerbetli irmik helvasının birçok ülkede farklı farklı çeşidi vardır. Yemeklerin ardında rahatlıkla hemen tüketebileceğimiz özellik balık yemeklerinin ardında sever...

Fırında Helva

Fırında helva, genellikle balık pişirilen restoranlarda servis edilen helva türüdür. Balık tüketiminden sonra insanların tatlı yeme ihtiyacı duyması, böyle bir tarifin doğmasına neden olmuştur. Bunun herkesçe benimsenmesi nedeniyl...

Şerbetsiz Un Helvası

Şerbetsiz Un Helvası, Hazırlaması biraz zaman alsa da yapması son derece kolay bir helva çeşitidir. Az malzemeyle hazırlayabileceğiniz muhteşem bir lezzettir. Özellikle kabul günlerinizde en özel konuklarınıza ikram edebilirsiniz. Ayrıca çocuk...

Peynirli İrmik Helvası

Peynirli İrmik Helvası, özellikle Akdeniz Bölgesi yöresel yemek tariflerinde şerbetli tatlılar bölümünde yer alan ve Antakya'ya ait olduğu bilinen bir tatlı çeşididir. Genellikle sütlü veya sütsüz olarak hazırlanabilen ve değişik ...

 

Tahin Helvası
Çanakkale Peynir Helvası
Helvanın Faydaları
Süt Helvası
İrmik Helvası Kaç Kalori
Yaz Helvası
Umaç Helvası
Erzurum Un Helvası
Acele Bacı Helvası
Pişmaniye Helvası
Tahin Helvası Kaç Kalori
Kağıt Helva
Nişasta Helvası
Kar Helvası
Koz Helvası
Sütsüz İrmik Helvası
Kuru Un Helvası
Şerbetli İrmik Helvası
Fırında Helva
Şerbetsiz Un Helvası
Peynirli İrmik Helvası
İrmik Helvası
Kastamonu Helvası
Helva
Keten Helva
Dr Oetker İrmik Helvası
Fındıklı İrmik Helvası
Ceviz Helvası
Helva Kaç Kalori
Fırında Sütlü Un Helvası
Popüler İçerik
Kar Helvası
Kar helvası, ülkemizde genellikle güney illerde rastlanan bir tatlı çeşididir.Nazilli gibi bazı bölgelerde belediye tarafından 40-50 kg. kar kalıpları...
Koz Helvası
Koz Helvası, Şeker, çöven kökü, limon tuzu ve cevizle yapılan ağdalı bir tür helva çeşididir. Koz helvası hal arasında Köy Helvası, Beyaz Helva, Düğün...
Sütsüz İrmik Helvası
Sütsüz İrmik Helvası, kış aylarının enerji deposudur. Kış sofralarından eksik olmayan balık menülerinde bu tarif bir vazgeçilmezdir. Her evde bulunan ...
Kuru Un Helvası
 Kuru un helvası, ülkemizde en fazla tüketilen tatlı ürünlerinden birisidir.Helva kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup tatlı, şirin ve güzel anlamı...
Şerbetli İrmik Helvası
Şerbetli İrmik helvası; Türkiye 'de oldukça yaygın tüketilen bir tatlıdır. Şerbetli irmik helvasının birçok ülkede farklı farklı çeşidi vardır. Yemekl...
Fırında Helva
Fırında helva, genellikle balık pişirilen restoranlarda servis edilen helva türüdür. Balık tüketiminden sonra insanların tatlı yeme ihtiyacı duyması, ...
Şerbetsiz Un Helvası
Şerbetsiz Un Helvası, Hazırlaması biraz zaman alsa da yapması son derece kolay bir helva çeşitidir. Az malzemeyle hazırlayabileceğiniz muhteşem bir le...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları Sosyal Medya
Tahin Helvası
Çanakkale Peynir Helvası
Helvanın Faydaları
Süt Helvası
İrmik Helvası Kaç Kalori
Gizlilik İlkeleri 
Güvenlik İlkeleri
Helva Forumları
Bizimle İletişime Geçin
Site Haritası
Facebook 
Twitter
Google+
Pinterest
Instagram 
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik İlkeleri 
Güvenlik İlkeleri
Helva Forumları
Bizimle İletişime Geçin
Site Haritası
Sosyal Medya
Facebook 
Twitter
Google+
Pinterest
Instagram
Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mayıs - 2018