Pişmaniye Helvası Tarifi ve Malzemeleri
08 Temmuz 2024

Pişmaniye Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Pişmaniye Helvası

Giriş

Pişmaniye helvası, tel helvası olarak da bilinen bu lezzetli tatlı, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri arasında yer alır. Eskiden insan gücüyle yapılan bu tatlı, günümüzde makinelerle üretilmektedir. Ancak, evde yapılan pişmaniye helvası her zaman daha lezzetli olur. Evde hazırlarken verdiğiniz emek, pişmaniyenin lezzetine yansıyacak ve size unutulmaz bir deneyim sunacaktır. Dostlarınızla toplanarak, arada bir de olsa evde pişmaniye helvası yapmanızı tavsiye ederiz. Bu makalede, Erzurum yöresine ait olan bu lezzetli helva tarifini birlikte hazırlayacağız. Bu tatlı özellikle kış aylarında Erzurum şehrinde her evde mutlaka yapılır ve siz de alışınca belki sıkça yapmayı düşünebilirsiniz.

Pişmaniye Helvası İçin Gerekli Malzemeler

  • 250 gram tereyağı
  • 3 su bardağı un
  • 1 kg toz şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 adet limon

Pişmaniye Helvası Nasıl Yapılır?

Pişmaniye helvasını hazırlamak için uygun boyda bir tencerenin içine 1 kg toz şeker ve 2 su bardağı suyu koyarak, ocakta kaynatmaya başlayın. Bu karışıma limon suyunu da ekleyin. Karışım hafifçe kırmızı renge dönüştüğünde, kaşıkla içinden bir kaşık şekerli su alarak bunu soğuk suyun içine dökün. Eğer suyun içinde bu karışım katılaşır ve ağda kıvamına gelirse, pişmaniye helvasının ağdası hazırdır.

ޞimdi, tavanın içinde 250 gram tereyağıyla birlikte unu kavurmaya başlayın. Bu karışımı daha sonra büyük bir tepsinin içine dökün ve soğumasını sağlayın. Ayrıca, başka bir tepsiye soğumuş olan şekerli ağdayı koyun. ޞekerli ağdayı beyaz bir renk alıncaya kadar iyice yoğurun. Daha sonra iki ucunu birleştirerek, buna halka şeklini verin. Bu halkayı diğer tepsinin içindeki kavrulan unun içine koyun.

ޞimdi dostlarınıza ihtiyacınız olacak. ޞekerli halkayı 3-4 kişi kenarlarından çekerek halkayı büyütmeye başlayın. Daha sonra halkayı ikiye katlayın ve yeniden aynı işlemi yapın. Bu işlemi katlar incelinceye kadar aynı şekilde tekrarlayın. Tel tel olmuş katları kopartarak sevdiklerinize ikram edin.

Sonuç

Evde hazırladığınız pişmaniye helvası, hem lezzeti hem de yapılışıyla sizi ve sevdiklerinizi mutlu edecektir. Geleneksel Türk mutfağının bu özel tatlısını yaparak, hem bir geleneği yaşatabilir hem de keyifli vakit geçirebilirsiniz. Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İrmik Helvası Kaç Kalori?

İrmik Helvası Kaç Kalori?

Editörün Seçtiği

Un Helvası Malzemeleri

Un Helvası Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Helva Nasıl Yapılır?

Helva Nasıl Yapılır?

Dr Oetker İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Dr Oetker İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Pekmez Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Pekmez Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Helva Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Helva Tarifi ve Malzemeleri

Umaç Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Umaç Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Güncel

Oktay Usta Un Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Un Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Helvanın Faydaları Nelerdir?

Helvanın Faydaları Nelerdir?