Höşmerim Helvası Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Höşmerim Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Höşmerim Helvası

Höşmerim helvası, yöresel olarak farklı şekillerde hazırlansa da herkesin beğenerek yediği bir lezzettir. Bu tatlı, Balıkesir'in Havran ilçesinde çok eski dönemlerden beri yapılmaktadır ve kendine özgü bir yöntemle hazırlanır. Höşmerim helvasını ilk olarak Orta Asya'dan gelen Anadolu Yörükleri yapmıştır. Halk arasında peynir tatlısı olarak bilinir. Osmanlı döneminde tatlıya Havran'da "höşmerim" adının verilmesinin bir hikayesi bulunmaktadır. O dönemde evli olan kadınlar, eşlerini "er" ya da "erim" diye tanımlar ve bu şekilde hitap ederlerdi. Eşleri askerden döndüğünde, fakirlik nedeniyle evdeki irmik, peynir ve şekerle hazırladıkları tatlıyı eşlerine ikram eder ve tepkilerini beklerlerdi. Bunu ilk defa hazırlayan gelin, eşine "Hoş mu erim?" diye sorardı. Bu nedenle tatlının adının buradan geldiği düşünülmektedir. Bu isim günümüze kadar "höşmerim" ya da "höşmelim" şeklinde gelmiştir. Havran ilçesiyle özdeşleşmiş olan tatlı, ilçenin simgesi haline gelmiştir. Şimdi bu lezzetli tatlıyı birlikte hazırlamaya başlayalım.

Höşmerim Helvası İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 su bardağı irmik
  • 1/4 paket margarin
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • Yarım su bardağı rendelenmiş dil peyniri ya da tuzsuz yağlı peynir

Süsleme İçin

  • Kabuksuz badem

Höşmerim Helvası Nasıl Yapılır?

Helvayı hazırlamak için, önce margarini bir tencerenin içinde eritin. Dibi yapışmayan bir tencere tercih ederseniz iyi olur. Başka bir tencerenin içine suyu, sütü ve toz şekeri koyarak şerbeti hazırlayın. Bunu ocağın üzerinde kaynatmaya başlayın. Erimiş olan margarinin üzerine irmiği ilave edin. Bunu tahta kaşıkla karıştırarak kavurmaya başlayın. İrmik altın sarısı renk alana kadar kavurma işlemini devam ettirin. Pişirdiğiniz şerbeti irmiğin üzerine dökün. Bunu tahta kaşıkla karıştırın. Üzerine rendelenmiş dil peynirini ilave edin. Malzemenin içinde dil peynirleri eriyinceye kadar kısık ateşte pişirmeye devam edin. Daha sonra höşmerim helvasını ocağın üzerinden indirin. Bunu servis tabaklarına kaşık yardımıyla şekilli olarak dağıtın. Bunların üzerine kabuksuz bademlerden koyun. Hazırladığınız höşmerim helvasını sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fırında Tahin Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tahin Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Kar Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Kar Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Şerbetli Un Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Şerbetli Un Helvası Tarifi ve Malzemeleri

İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Susam Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Susam Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Oktay Usta Un Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Un Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Leblebi Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Leblebi Helvası Tarifi ve Malzemeleri