Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
İrmik Helvası

İrmik Helvası

İrmik Helvası; Helva kelimesi Arapçada tatlı anlamına gelmekte olup, genel olarak tatlıları anlatan hulviviyat kelimesinden türemiştir. Helvanın dünyada ilk yapıldığı yerler Orta Doğu ve Balkan ülkeleri olarak bilinmekte. Türk milletinin helva ile tanışmaları İslamiyet'i kabul edilmesiyle başlamıştır.

Helva hem besleyici hem de uzun yıllardır tüketilen lezzetli bir tatlıdır. Türklerin sofralarında eksik etmediği yapımı oldukça pratik olan bir tatlıdır. Türk halkı ölümde, doğum da müjdeli haber aldığında irmikli helva pişirip eşe, dosta, akrabaya dağıtır. İrmik helvasının herkesin damak tadına hitap eden birçok çeşidi vardır. Türkler tatlısı listesinde birinci sırasında yer almakta. Yaşlı, genç, çocuk herkesin severek yediği bir tatlıdır. Osmanlıdan beri irmik helvası bir tatlıdan ziyade bir kültürel değer olarak görülmüştür. Özellikle uzun yıllardır balık yemeklerinin ardın irmik helvası ikram edilmekte.

İrmik Helvası Malzemeleri 6 Kişilik

  • 3 su bardağı ince irmik
  • 2,5 su bardağı şeker
  • 350 gram margarin
  • 2,5 su bardağı süt
  • 2,5 su bardağı su
  • 1 su bardağı dolmalık fıstık

İrmik Helvası Nasıl Yapılır?


Öncelikler küçük derin bir tencereye şeker ve suyu ilave ederek kaynaması için tencereye koyuyoruz. Şerbet kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra ocaktan indirebilir ve soğumaya bırakabilirsiniz. Küçük ve derin bir tencereye yağı koyup eritmeye başlayın daha sonra dolmalık fıstıkları erimiş yağ ile kızarana kadar kavurunuz. Daha sonra da irmiği ilave ederek orta ateşte dibi tutmaması için sık sık karıştırın. İrmiğin de rengi değişik hafif kahverengine dönünce şerbeti ve hemen ardından da sıcak sütü yavaş bir şekilde ilave edilecek. Eklediğimiz şerbet yüzümüze veya etrafa sıçrayabilir biraz dikkatli olmada fayda var. Daha sonra tencerenin kapağını kapattım kısık ateşte suyunu çekene kadar karıştırın. Suyunu çeken İrmik helvasının yarım saat kadar dinmeye bırakın daha sonra isteğe bağlı sunum yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Dondurmalı İrmik Helvası Malzemeleri 8 Kişilik

  • 500 gram irmik (3,5 su bardağı)
  • 250 gram tereyağı
  • 1,5 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 500 gram kaymaklı dondurma
Dondurmalı İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Öncelikle tereyağını derin bir tencereye alıp erittin. Yağ tamamen eridikten sonra irmiği ekleyin kısık ateşte yavaş yavaş kavurmaya başlayın. İrmik rengi değişinceye kadar kavurma işlemine devam edin.

Ayrı bir tencerede su, süt ve şekeri kaynamaya bırakın. Şerbet kaynamaya başladıktan 6-7 dakika kadar kaynadıktan sonra ocaktan indirin. Şerbet kaynadıktan sonra kavurduğumuz irmiğin içerisine sıcak şerbetinizi dökün ve karıştırıp tencerenin kapağını kapattım 5-10 dakika bu şekilde kaynatalım daha sonra kısık ateşte helvayı demlenmeye bırakın. İrmik helvanız kıvama geldikten sonra ocaktan alın. İstediğiniz çukur bir kâsenin içerinde irmik helvasının ortası çukur olacak şekilde bastırarak doldurun. Daha sonra servis edeceğiniz tabağınıza ters çevirerek sunum yapabilirsiniz. İsteğe bağlı üzerine tarçın veya ceviz serpebilirsiniz.

Portakallı İrmik Helvası Malzemeleri 6 Kişilik
  • 2,5 su bardağı irmik
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı portakal suyu
  • 100 gram tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 6 tane portakal
Portakallı İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Herhangi bir tencereye sıvı yağ döküyoruz ve irmiği ilave edip kavurmaya başlıyoruz. 2-3 dakika sonra tereyağını ilave ediyoruz. İrmiğin rengi değişene kadar kavuruyoruz. Güzel aroma kokusu vermesi için portakal kabuğu rendeliyoruz. 4-5 dakika kavurduktan sonra toz şekeri ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz. Daha sonra portakal suyunu sütü soğuk olarak kavurduğumuz irmiği karışımının üzerine döküyoruz ve sık sık karıştırıyoruz. Karışım çekene kadar orta ateşte kaynamaya bırakıyoruz. Sosunu çekince altına ve kapağını kapatıp dinlenmeye bırakıyoruz. Servis tabağının altına portakalları ince dilimleyip diziyoruz. Dondurma kaşığını soğuk suya batırıyoruz ve irmik helvasından alıp portakal dilimlerinin üzerine servis yapıyoruz.

Afiyet Olsun

Peynirli İrmik Helvası Malzemeleri
  • 1 su bardağı irmik
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su
  • 50 gram tereyağı
  • 100 gram tuzsuz peynir
Peynirli İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Yapışmaz bir tencereye tereyağı ve irmiği koyup sık sık karıştırarak kavrulur. Bir yandan da şeker ve su karıştırıp, şeker eriyene kadar karıştırınız. Ocakta kavurduğumuz irmiğin rengi ve kokusu çıkına kadar kavuralım daha sonra erittiğimiz şekerli suyu kavurduğumuz irmik karışımına ekliyoruz. Eklediğimiz karışımı sık sık karıştırarak pişiyoruz. Helvanın şerbeti çekildikten sonra helvayı tencerenin kenarın alıp dilimlenen peyniri tencerenin boş olan tarafında eritiyoruz. Eriyen peyniri tencerenin kenarındaki irmik helvası ile birleştirip kavuruyoruz. 2-3 dakika kadar daha pişirin. Daha sonra ocağı altını kapattın ve sıcak sıcak hemen servis ediyoruz. Sıcak servis edilen bir helva olup soğuduktan sonra peyniri tadı alınmadığından sıcak sunum daha lezzetlidir.

Afiyet Olsun.
Son Güncelleme : 23.01.2024 03:30:10
İrmik Helvası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
İrmik Helvası Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "İrmik Helvası"
Merhaba ben irmik helvasını bir türlü yapamıyorum. Kıvamı dışarıda ya da bir misafirlikte yediğim gibi olmuyor. İrmik helvasının sırrı içine konan süt ve tereyağında olabilir mi tam olarak irmik helvasının püf noktası nedir yaparken özellikle dikkat etmem kısmı neresi?
Ganimet . 01.10.2018 15:09:21
CEVAP YAZ
Tahin Helvası
Tahin Helvası
Tahin Helvası, pratik tatlı yapmak isteyenler için kısa zamanda hazırlanıp sunulacak bir tatlı seçeneğidir. Tahin helvasının hazır seçeneği de bulunmaktadır, fakat bu seçenek sağlık açısından doğru olan değildir. Sağlık açısından doğru olan evde temi...
Çanakkale Peynir Helvası
Çanakkale Peynir Helvası
Çanakkale Peynir Helvası, Çanakkale'nin meşhur tatlarından biridir peynir helvası. Çanakkale iline bağlı olan Ezine ilçesinin kendine has doğal peyniri olan Ezine peyniriyle yapılmaktadır. Ezine, tarihi geçmişiyle Ege denizine olan bağlantısı ve şifa...
Helvanın Faydaları
Helvanın Faydaları
Helvanın Faydaları, Helva esas olarak tahin, çöven ve şekerden yapılır. Helva içerisindeki çöven sayesinde bulaşıcı hastalıklardan insanı arındırır.Tahin susamdan yapılır. Tahin, ham maddesi olan susam sayesinde sağlıkta önemli yeri vardır. Tahin vüc...
Kağıt Helva
Kağıt Helva
Kâğıt helva, herkesin çocukluğundan itibaren bildiği kâğıt helva kullanılarak hazırlanan çok sayıda tatlı türü bulunmaktadır. Bugün sizlere bunlardan birisini paylaşacağız. Oldukça kolay hazırlandığından, istediğiniz zaman kısa sürede yapacaksınız. D...
Yaz Helvası
Yaz Helvası
Yaz Helvası, en kolay tatlılardan birisidir. Çok pratik yapılan bu tarifin malzemeleri her evde kolayca bulanan malzemelerden oluşmaktadır. Un helvasının çok benzeri olan bu tarifi balık menülerine dahil edebilir, yemeklerin ardından tatlı isteğinizi...
Erzurum Un Helvası
Erzurum Un Helvası
Erzurum Un Helvası; Erzurum yöresinin vazgeçilmez tatlılarından birisi de un helvasıdır. Erzurum yöresine ait olmasına rağmen başka yörelerde de yapılmaktadır.Erzurum un helvası malzemeleri250 gr tereyağı1 su bardağı sıvı yağı3,5 su bardağı un2 su ba...
Umaç Helvası
Umaç Helvası
Umaç Helvası, Kars bölgesinde yapılan yöresel bir tatlıdır. Özellikle kış aylarında daha sık yapılan bu tatlının enerji verdiği bilinmektedir. Görünüşte un helvasını andıran bu tarifi diğerlerinden ayıran, yapılış aşamasındaki bölümlerdir. Yapılışı b...
Acele Bacı Helvası
Acele Bacı Helvası
Acele Bacı Helvası, adından da anlaşılacağı gibi hızlı yapılabilen bir tatlıdır. Bu tatlının ilginç de bir hikayesi bulunmaktadır. Ülkemizde bazı bölgeler de hala yapılan bu helva özellikle cuma gecelerinde yapılır ve yapılışı esnasında başında Kur'a...
Süt Helvası
Süt Helvası
Süt Helvası, Süt helvası, Bursa'ya özgü bir lezzet. Adından da anlaşıldığı gibi süt ile yapılan hafif bir sütlü tatlıdır. Bu tatlının Bursa'da üç ismi vardır. Bursa Helvası, Süt Helvası, Düğün Helvası bir tatlının üç ismi olur mu? Evet olur Bursa ili...
Kar Helvası
Kar Helvası
Kar helvası, ülkemizde genellikle güney illerde rastlanan bir tatlı çeşididir. Nazilli gibi bazı bölgelerde belediye tarafından 40-50 kg. Kar kalıpları satılmaktadır. Ülkemizde genelde seyyar satıcılar tarafından sokak aralarında ve parklarda satılma...
İrmik Helvası Kaç Kalori?
İrmik Helvası Kaç Kalori?
İrmik helvası kaç kalori, irmik helvası toplum olarak benimsediğimiz bir tatlı türüdür. Kalori bakımından oldukça zengin bir tatlı türü olan irmik helvası zayıflamak için diyet yapılıyorsa diyet listelerine eklenmemelidir. 1 porsiyon irmik helvası ya...
Pişmaniye Helvası
Pişmaniye Helvası
Pişmaniye helvası, tel helvası da denilen bu lezzetli tarifi günümüzde unutulmaya yüz tutsa da yemesi gerçekten çok zevkli. Türk mutfağının geleneksel lezzetleri arasında yer alan bu tatlı, eskiden insan gücüyle yapılıyordu. Şimdi makinelerle üretilm...

 

Tahin Helvası
Çanakkale Peynir Helvası
Helvanın Faydaları
Kağıt Helva
Yaz Helvası
Erzurum Un Helvası
Umaç Helvası
Acele Bacı Helvası
Süt Helvası
Kar Helvası
İrmik Helvası Kaç Kalori?
Pişmaniye Helvası
Koz Helvası
Sütsüz İrmik Helvası
Fırında Helva
Kastamonu Helvası
Keten Helva
İrmik Helvası
Şerbetli Un Helvası
Şerbetli İrmik Helvası
Kuru Un Helvası
Nişasta Helvası
Fıstıklı İrmik Helvası
Sıcak Tahin Helvası
Peynirli İrmik Helvası
Şerbetsiz Un Helvası
Fındıklı İrmik Helvası
Fırında Un Helvası
Ceviz Helvası
Fırında Sütlü Un Helvası
Popüler İçerik
Koz Helvası
Koz Helvası
Koz Helvası, Şeker, çöven kökü, limon tuzu ve cevizle yapılan ağdalı bir tür helva çeşididir. Koz helvası hal arasında Köy Helvası, Beyaz Helva, Düğün...
Sütsüz İrmik Helvası
Sütsüz İrmik Helvası
Sütsüz İrmik Helvası, kış aylarının enerji deposudur. Kış sofralarından eksik olmayan balık menülerinde bu tarif bir vazgeçilmezdir. Her evde bulunan ...
Fırında Helva
Fırında Helva
Fırında helva, genellikle balık pişirilen restoranlarda servis edilen helva türüdür. Balık tüketiminden sonra insanların tatlı yeme ihtiyacı duyması, ...
Kastamonu Helvası
Kastamonu Helvası
Kastamonu Helvası; Kastamonu yöresinin vazgeçilmez helvaların'dan biri kaşık helvası ve çekme helvasıdır. Kastamonu yöresine ait olmasına rağmen bir ç...
Keten Helva
Keten Helva
Keten Helva, çok eskilerden günümüze gelen bir tatlı türüdür. Tarihi çok eskilere dayanan bu helvanın, farkı ve sevimli hikayeleri ve adına yazılmış o...
Şerbetli Un Helvası
Şerbetli Un Helvası
Şerbetli Un Helvası, özellikle balık menülerinde yapılır ve tüketilir. Anadolu'da ahirete intikal eden kişilerin arkasından yapılır ve komşu, akraba, ...
Şerbetli İrmik Helvası
Şerbetli İrmik Helvası
Şerbetli İrmik helvası; Türkiye 'de oldukça yaygın tüketilen bir tatlıdır. Şerbetli irmik helvasının birçok ülkede farklı farklı çeşidi vardır. Yemekl...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Tahin Helvası
Çanakkale Peynir Helvası
Helvanın Faydaları
Kağıt Helva
Yaz Helvası
Kagit Helva Yapimi
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Kagit Helva Yapimi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024