İrmik Helvası

İrmik Helvası;  Helva kelimesi Arapça'da tatlı anlamına gelmekte olup, genel olarak tatlıları anlatan hulviviyat kelimesinden türemiştir.Helvanın dünyada ilk yapıldığı yerler Orta Doğu ve Balkan ülkeleri olarak bilinmekte.Türk milletinin helva ile tanışmaları İslamiyeti kabul edilmesiyle başlamıştır.
Helva hem besleyici hemde uzun yıllardır tüketilen lezzetli bir tatlıdır. Türklerin sofralarında eksik etmediği yapımı oldukça  pratik olan bir tatlıdır. Türk halkı ölümde, doğum da, müjdeli haber aldığında irmikli helva pişirip eşe, dosta, akrabaya dağıtır.İrmik helvasının herkesin damak tadına hitap eden bir çok çeşidi vardır. Türkler tatlısı listesinde birinci sırasında yer almakta. Yaşlı, genç, çocuk herkesin severek yediği bir tatlıdır. Osmanlı da beri irmik helvası bir tatlıdan ziyade bir kültürel değer olarak görülmüştür. Özellikle uzun yıllardır balık yemeklerinin ardın irmik helvası ikram edilmekte.

İrmik  Helvası Malzemeleri 6 Kişilik
  • 3 su bardağı ince irmik
  • 2,5 su bardağı şeker
  • 350 gram margarin
  • 2,5 su bardağı süt
  • 2,5 su bardağı su
  • 1 su bardağı dolmalık fıstık
İrmik Helvası Yapılışı
Öncelikler küçük derin bir tencereye şeker ve suyu ilave ederek kaynaması için tencereye koyuyoruz. Şerbet kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra ocaktan indirebilir ve soğumaya bırakabilirsiniz. Küçük ve derin bir tencereye yağı koyup eritmeye başlayın daha sonra dolmalık fıstıkları erimiş yağ ile kızarana kadar kavurunuz. Daha sonra da irmiği ilave ederek orta ateşte dibi tutmaması için sık sık karıştırın. İrmiğin de rengi değişik hafif kahverengine dönünce şerbeti ve hemen ardın dan da sıcak sütü yavaş bir şekilde ilave edilecek. Eklediğimiz şerbet yüzümüze veya etrafa sıçrayabilir biraz dikkatli olmada fayda var. Daha sonra tencerenin kapağını kapattım kısık ateşte suyunu çekene kadar karıştırın. Suyunu çeken İrmik helvasının yarım saat kadar dinmeye bırakın daha sonra isteğe bağlı sunum yapabilirsiniz.
Afiyet olsun 

Dondurmalı İrmik Helvası Malzemeleri 8 Kişilik 
  • 500 gram irmik (3,5 su bardağı )
  • 250 gram tereyağı
  • 1,5 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 500 gram kaymaklı dondurma
Dondurmalı İrmik Helvası Yapılışı 
Öncelikle tereyağını derin bir tencereye alıp erittin. Yağ tamamen eridikten sonra irmiği ekleyin kısık ateşte yavaş yavaş kavurmaya başlayın. İrmik rengi değişinceye kadar kavurma işlemine devam edin.
Ayrı bir tencerede su, süt ve şekeri kaynamaya bırakın. Şerbet kaynamaya başladıktan 6-7 dakika kadar kaynadıktan sonra ocaktan indirin. Şerbet kaynadıktan sonra kavurduğumuz irmiğin içerisine sıcak şerbetinizi dökün ve karıştırıp tencerenin kapağını kapattım 5-10 dakika bu şekilde kaynatalım daha sonra kısık ateşte  helvayı demlenmeye bırakın. İrmik helvanız kıvama geldikten sonra ocaktan alın. İstediğiniz çukur bir kasenin içerinde irmik helvasının ortası çukur olacak şekilde bastırarak doldurun. Daha sonra servis edeceğiniz tabağınıza ters çevirerek sunum yapabilirsiniz. İsteğe bağlı üzerine tarçın veya ceviz serpebilirsiniz. 

Portakallı İrmik Helvası Malzemeleri 6 Kişilik 
  • 2,5 su bardağı irmik 
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı portakal suyu
  • 100 gram terayağı
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 6 tane portakal 
Portakallı İrmik Helvası Yapılışı
Herhangi bir tencereye sıvı yağ döküyoruz ve irmiği ilave edip kavurmaya başlıyoruz. 2-3 dakika sonra tereyağını ilave ediyoruz. İrmiğin rengi değişene kadar kavuruyoruz. Güzel aroma kokusu vermesi için portakal kabuğu rendeliyoruz. 4-5 dakika kavurduktan sonra toz şekeri ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz. Daha sonra portakal suyunu sütü soğuk olarak kavurduğumuz irmiği karışımının üzerine döküyoruz ve sık sık karıştırıyoruz. Karışım çekene kadar orta ateşte kaynamaya bırakıyoruz. Sosunu çekince altına ve kapağını kapatıp dinlenmeye bırakıyoruz. Servis tabağının altına portakalları ince dilimleyip diziyoruz. Dondurma kaşığını soğuk suya batırıyoruz ve irmik helvasından alıp portakal dilimlerinin üzerine servis yapıyoruz.

Afiyet Olsun

Peynirli İrmik Helvası Malzemeleri
  • 1 su bardağı irmik
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su
  • 50 gram terayağı
  • 100 gram tuzsuz peynir

Peynirli İrmik Helvası Yapılışı 
Yapışmaz bir tencereye tereyağı ve irmiği koyup sık sık karıştırarak kavrulur. Bir yandan da şeker ve su karıştırıp, şeker eriyene kadar karıştırınız. Ocakta kavurduğumuz irmiğin rengi ve kokusu çıkına kadar kavuralım daha sonra erittiğimiz şekerli suyu kavurduğumuz irmik karışımına ekliyoruz. Eklediğimiz karışımı sık sık karıştırarak pişiyoruz. Helvanın şerbeti çekildikten sonra helvayı tencerenin kenarın alıp dilimlenen peyniri tencerenin boş olan tarafında eritiyoruz. Eriyen peyniri tencerenin kenarındaki irmik helvası ile birleştirip kavuruyoruz. 2-3 dakika kadar daha pişirin. Daha sonra ocağı altını kapattın ve sıcak sıcak hemen servis ediyoruz. Sıcak servis edilen bir helva olup soğuduktan sonra peyniri tadı alınmadığından sıcak sunum daha lezzetlidir.
Afiyet Olsun 

İrmik Helvası Yorumları

şifre  Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "İrmik Helvası"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Tahin Helvası
Tahin Helvası, pratik tatlı yapmak isteyenler için kısa zamanda hazırlanıp sunulacak bir tatlı seçeneğidir. Tahin helvasının hazır seçeneğide bulunmaktadır, fakat bu seçenek sağlık açısından doğru olan değildir. Sağlık açısından d...
Çanakkale Peynir Helvası
Çanakkale Peynir Helvası, Çanakkale'nin meşhur tatlarından biridir peynir helvası. Çanakkale iline bağlı olan Ezine ilçesinin kendine has doğal peyniri olan Ezine peyniriyle yapılmaktadır. Ezine, tarihi geçmişiyle Ege denizine ola...
Helvanın Faydaları
Helvanın Faydaları, Helva esas olarak tahin, çöven ve şekerden yapılır. Helva içerisindeki çöven sayesinde bulaşıcı hastalıklardan insanı arındırır.Tahin susamdan yapılır. Tahin, ham maddesi olan susam sayesinde sağlıkta önemli ye...
Süt Helvası
Süt Helvası, Süt helvası, Bursa'ya özgü bir lezzet. Adından da anlaşıldığı gibi süt ile yapılan hafif bir sütlü tatlıdır. Bu tatlının Bursa'da üç ismi vardır. Bursa Helvası, Süt Helvası, Düğün Helvası bir tatlının üç ismi olur mu?...
İrmik Helvası Kaç Kalori
İrmik helvası kaç kalori, irmik helvası toplum olarak benimsediğimiz bir tatlı türüdür. Kalori bakımından oldukça zengin bir tatlı türü olan irmik helvası zayıflamak için diyet yapılıyorsa diyet listelerine eklenmemelidir. 1 porsi...
Yaz Helvası
Yaz Helvası, en kolay tatlılardan birisidir. Çok pratik yapılan bu tarifin malzemeleri her evde kolayca bulanan malzemelerden oluşmaktadır. Un helvasının çok benzeri olan bu tarifi balık menülerine dahil edebilir, yemeklerin ardın...
Umaç Helvası
Umaç Helvası, Kars bölgesinde yapılan yöresel bir tatlıdır. Özellikle kış aylarında daha sık yapılan bu tatlının enerji verdiği bilinmektedir. Görünüşte un helvasını andıran bu tarifi diğerlerinden ayıran, yapılış aşamasında ki bö...
Erzurum Un Helvası
Erzurum Un Helvası; Erzurum yöresinin vazgeçilmez tatlılarından biriside un helvasıdır. Erzurum yöresine ait olmasına rağmen başka yörelerde de yapılmaktadır.Erzurum un helvası malzemeleri 250 gr tereyağı1 su bardağı sıvı yağı3,5...
Acele Bacı Helvası
Acele Bacı Helvası, adından da anlaşılacağı gibi hızlı yapılabilen bir tatlıdır. Bu tatlının ilginç de bir hikayesi bulunmaktadır. Ülkemizde bazı bölgeler de hala yapılan bu helva özellikle cuma gecelerinde yapılır ve yapılışı esn...
Pişmaniye Helvası
Pişmaniye helvası, tel helvası da denilen bu lezzetli tarifi günümüzde unutulmaya yüz tutsa da, yemesi gerçekten çok zevkli. Türk mutfağının geleneksel lezzetleri arasında yer alan bu tatlı, eskiden insan gücüyle yapılıyordu. Şimd...
Tahin Helvası Kaç Kalori
Tahin helvası kaç kalori, tahin başlı başına kalori bakımından zengin bir besin maddesidir. Tahin birde helva ile buluşturulduğunda ortaya ciddi anlamda kalorili bir tatlı çıkar. Helva yapımında kullanılan yağ, şeker ayrıca kalori...
Kağıt Helva
Kağıt helva, herkesin çocukluğundan itibaren bildiği kağıt helva kullanılarak hazırlanan çok sayıda tatlı türü bulunmaktadır. Bugün sizlere bunlardan birisini paylaşacağız. Oldukça kolay hazırlandığından, istediğiniz zaman kısa sü...

Tahin Helvası

Tahin Helvası, pratik tatlı yapmak isteyenler için kısa zamanda hazırlanıp sunulacak bir tatlı seçeneğidir. Tahin helvasının hazır seçeneğide bulunmaktadır, fakat bu seçenek sağlık açısından doğru olan değildir. Sağlık açısından doğru olan evd...

Çanakkale Peynir Helvası

Çanakkale Peynir Helvası, Çanakkale'nin meşhur tatlarından biridir peynir helvası. Çanakkale iline bağlı olan Ezine ilçesinin kendine has doğal peyniri olan Ezine peyniriyle yapılmaktadır. Ezine, tarihi geçmişiyle Ege denizine ola...

Helvanın Faydaları

Helvanın Faydaları, Helva esas olarak tahin, çöven ve şekerden yapılır. Helva içerisindeki çöven sayesinde bulaşıcı hastalıklardan insanı arındırır.Tahin susamdan yapılır. Tahin, ham maddesi olan susam sayesinde sağlıkta ön...

Süt Helvası

Süt Helvası, Süt helvası, Bursa'ya özgü bir lezzet. Adından da anlaşıldığı gibi süt ile yapılan hafif bir sütlü tatlıdır. Bu tatlının Bursa'da üç ismi vardır. Bursa Helvası, Süt Helvası, Düğün Helvası bir tatlının üç ismi olur mu?...

İrmik Helvası Kaç Kalori

İrmik helvası kaç kalori, irmik helvası toplum olarak benimsediğimiz bir tatlı türüdür. Kalori bakımından oldukça zengin bir tatlı türü olan irmik helvası zayıflamak için diyet yapılıyorsa diyet listelerine eklenmemelidir. 1 porsi...

Yaz Helvası

Yaz Helvası, en kolay tatlılardan birisidir. Çok pratik yapılan bu tarifin malzemeleri her evde kolayca bulanan malzemelerden oluşmaktadır. Un helvasının çok benzeri olan bu tarifi balık menülerine dahil edebilir, yemeklerin ardından tatlı ist...

Umaç Helvası

Umaç Helvası, Kars bölgesinde yapılan yöresel bir tatlıdır. Özellikle kış aylarında daha sık yapılan bu tatlının enerji verdiği bilinmektedir. Görünüşte un helvasını andıran bu tarifi diğerlerinden ayıran, yapılış aşamasında ki bölümlerdir. Ya...

Erzurum Un Helvası

Erzurum Un Helvası; Erzurum yöresinin vazgeçilmez tatlılarından biriside un helvasıdır. Erzurum yöresine ait olmasına rağmen başka yörelerde de yapılmaktadır.Erzurum un helvası malzemeleri ...

Acele Bacı Helvası

Acele Bacı Helvası, adından da anlaşılacağı gibi hızlı yapılabilen bir tatlıdır. Bu tatlının ilginç de bir hikayesi bulunmaktadır. Ülkemizde bazı bölgeler de hala yapılan bu helva özellikle cuma gecelerinde yapılır ve yapılışı esnasında b...

Pişmaniye Helvası

Pişmaniye helvası, tel helvası da denilen bu lezzetli tarifi günümüzde unutulmaya yüz tutsa da, yemesi gerçekten çok zevkli. Türk mutfağının geleneksel lezzetleri arasında yer alan bu tatlı, eskiden insan gücüyle yapılıyordu. Şimd...

Tahin Helvası Kaç Kalori

Tahin helvası kaç kalori, tahin başlı başına kalori bakımından zengin bir besin maddesidir. Tahin birde helva ile buluşturulduğunda ortaya ciddi anlamda kalorili bir tatlı çıkar. Helva yapımında kullanılan yağ, şeker ayrıca kalori...

Kağıt Helva

Kağıt helva, herkesin çocukluğundan itibaren bildiği kağıt helva kullanılarak hazırlanan çok sayıda tatlı türü bulunmaktadır. Bugün sizlere bunlardan birisini paylaşacağız. Oldukça kolay hazırlandığından, istediğiniz zaman kısa sü...

Nişasta Helvası

Nişasta Helvası, çok kolay bir tatlıdır. İlk kez tatlı yapmak için mutfağına giren hanımlara ve beylere bu tarifi öneriyoruz. Yapılışı oldukça kolay olan bu tarifin malzemelerini bulmak ta çok kolaydır. Bütün evlerin mutfağında bu malzemelerin...

Kar Helvası

Kar helvası, ülkemizde genellikle güney illerde rastlanan bir tatlı çeşididir.Nazilli gibi bazı bölgelerde belediye tarafından 40-50 kg. kar kalıpları satılmaktadır.Ülkemizde genelde seyyar satıcılar tarafından sokak aralarında ve parklarda sa...

Koz Helvası

Koz Helvası, Şeker, çöven kökü, limon tuzu ve cevizle yapılan ağdalı bir tür helva çeşididir. Koz helvası hal arasında Köy Helvası, Beyaz Helva, Düğün Helvası ve Kaymaklı Helva olarak da bilinmektedir. Görele'de yaşayan Göreleli ustalar tarafı...

Sütsüz İrmik Helvası

Sütsüz İrmik Helvası, kış aylarının enerji deposudur. Kış sofralarından eksik olmayan balık menülerinde bu tarif bir vazgeçilmezdir. Her evde bulunan malzemeleri sayesinde maliyeti çok düşük bir tatlı seçeneği olmaktadır. Buzdolabında 4 gün bo...

Kuru Un Helvası

 Kuru un helvası, ülkemizde en fazla tüketilen tatlı ürünlerinden birisidir.Helva kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup tatlı, şirin ve güzel anlamındadır.Helva kültürümüz Osmanlı saraylarına dayanmaktadır. Ana maddesi un ve şeker olan helva...

Şerbetli İrmik Helvası

Şerbetli İrmik helvası; Türkiye 'de oldukça yaygın tüketilen bir tatlıdır. Şerbetli irmik helvasının birçok ülkede farklı farklı çeşidi vardır. Yemeklerin ardında rahatlıkla hemen tüketebileceğimiz özellik balık yemeklerinin ardında sever...

Fırında Helva

Fırında helva, genellikle balık pişirilen restoranlarda servis edilen helva türüdür. Balık tüketiminden sonra insanların tatlı yeme ihtiyacı duyması, böyle bir tarifin doğmasına neden olmuştur. Bunun herkesçe benimsenmesi nedeniyl...

Şerbetsiz Un Helvası

Şerbetsiz Un Helvası, Hazırlaması biraz zaman alsa da yapması son derece kolay bir helva çeşitidir. Az malzemeyle hazırlayabileceğiniz muhteşem bir lezzettir. Özellikle kabul günlerinizde en özel konuklarınıza ikram edebilirsiniz. Ayrıca çocuk...

 

Tahin Helvası
Çanakkale Peynir Helvası
Helvanın Faydaları
Süt Helvası
İrmik Helvası Kaç Kalori
Yaz Helvası
Umaç Helvası
Erzurum Un Helvası
Acele Bacı Helvası
Pişmaniye Helvası
Tahin Helvası Kaç Kalori
Kağıt Helva
Nişasta Helvası
Kar Helvası
Koz Helvası
Sütsüz İrmik Helvası
Kuru Un Helvası
Şerbetli İrmik Helvası
Fırında Helva
Şerbetsiz Un Helvası
Peynirli İrmik Helvası
İrmik Helvası
Kastamonu Helvası
Helva
Keten Helva
Dr Oetker İrmik Helvası
Fındıklı İrmik Helvası
Ceviz Helvası
Helva Kaç Kalori
Fırında Sütlü Un Helvası
Popüler İçerik
Nişasta Helvası
Nişasta Helvası, çok kolay bir tatlıdır. İlk kez tatlı yapmak için mutfağına giren hanımlara ve beylere bu tarifi öneriyoruz. Yapılışı oldukça kolay o...
Kar Helvası
Kar helvası, ülkemizde genellikle güney illerde rastlanan bir tatlı çeşididir.Nazilli gibi bazı bölgelerde belediye tarafından 40-50 kg. kar kalıpları...
Koz Helvası
Koz Helvası, Şeker, çöven kökü, limon tuzu ve cevizle yapılan ağdalı bir tür helva çeşididir. Koz helvası hal arasında Köy Helvası, Beyaz Helva, Düğün...
Sütsüz İrmik Helvası
Sütsüz İrmik Helvası, kış aylarının enerji deposudur. Kış sofralarından eksik olmayan balık menülerinde bu tarif bir vazgeçilmezdir. Her evde bulunan ...
Kuru Un Helvası
 Kuru un helvası, ülkemizde en fazla tüketilen tatlı ürünlerinden birisidir.Helva kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup tatlı, şirin ve güzel anlamı...
Şerbetli İrmik Helvası
Şerbetli İrmik helvası; Türkiye 'de oldukça yaygın tüketilen bir tatlıdır. Şerbetli irmik helvasının birçok ülkede farklı farklı çeşidi vardır. Yemekl...
Fırında Helva
Fırında helva, genellikle balık pişirilen restoranlarda servis edilen helva türüdür. Balık tüketiminden sonra insanların tatlı yeme ihtiyacı duyması, ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları Sosyal Medya
Tahin Helvası
Çanakkale Peynir Helvası
Helvanın Faydaları
Süt Helvası
İrmik Helvası Kaç Kalori
Gizlilik İlkeleri 
Güvenlik İlkeleri
Helva Forumları
Bizimle İletişime Geçin
Site Haritası
Facebook 
Twitter
Google+
Pinterest
Instagram 
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik İlkeleri 
Güvenlik İlkeleri
Helva Forumları
Bizimle İletişime Geçin
Site Haritası
Sosyal Medya
Facebook 
Twitter
Google+
Pinterest
Instagram
Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mayıs - 2018