İrmik Helvası Kaç Kalori?
13 Temmuz 2024

İrmik Helvası Kaç Kalori?


İrmik helvası, geleneksel ve sevilen bir tatlı türüdür. Kalori bakımından oldukça zengin olan bu tatlı, kilo kontrolü amacıyla diyet yapan bireylerin beslenme planlarına eklenmemelidir. Bir porsiyon irmik helvası yaklaşık 180 kalori içermektedir.

İrmik helvasının besin değerleri şu şekildedir:
  • 100 gram irmik helvası: 7,65 gram yağ
  • 26,69 gram karbonhidrat
  • 1,06 gram protein

İrmik Helvası Kilo Aldırır mı?

İrmik helvasının ana malzemeleri irmik, yağ ve şekerdir. Hem irmik hem de yağ ve şekerin kilo yapıcı özellikleri oldukça yüksektir. Dolayısıyla, irmik helvasının kilo yapıcı etkisi, içerdiği malzemelerin miktarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Yağ, irmik ve şeker ilave edilerek hazırlanan irmik helvası elbette kilo aldırır. İrmik helvası, kilo vermeye çalışanlar, kilosunu sabit tutmak isteyenler ve diyabet hastaları için uygun olmayan bir tatlı türüdür. Eğer irmik helvası vazgeçilmez tatlılar arasında yer alıyorsa, mümkün olduğunca az tüketilmelidir.

Diyet için uygun hale getirebilmek için kullanılan malzemelerde değişiklikler yapılmalıdır. Örneğin, beyaz toz şeker yerine tatlandırıcılar kullanılabilir. Ayrıca, içeriğindeki yağ miktarı mümkün olduğunca azaltılmalı ve ekstra olarak fıstık ve ceviz gibi yemişler eklenmemelidir.

Diyete Uygun İrmik Helvası Tarifi

Malzemeler

  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı tatlandırıcı
  • 1 su bardağı diyet süt
  • 1 çay bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı zencefil
  • 1 tatlı kaşığı toz tarçın
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ + 50 gram tereyağı

Diyet İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Uygun bir tavanın içine ilk olarak tereyağı eklenerek eritilir. Eriyen yağın üzerine sıvı yağ eklenir ve son olarak irmik ilave edilir. İrmik sürekli karıştırılarak kavrulur. Kavrulan irmiğin rengi istenilen kıvama ulaşınca üzerine zencefil ve toz tarçın eklenir. Tekrar karıştırılarak süt, su ve tatlandırıcı ilave edilir. Tatlandırıcı eriyene kadar karıştırılır. Karıştırma işlemi irmik tamamen sütü ve suyu çekene kadar tekrarlanır. Suyunu tamamen çekince tavanın kapağı kapatılıp ocaktan alınır. Tava bir bezin arasına sarılarak 15 dakika kadar dinlendirilir. Dinlenme süresi tamamlandıktan sonra arzu edilen şekillerde servis tabağına alınır. Tercihen yanında dondurma ile servis yapılabilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kar Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Kar Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Un Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Un Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Kağıt Helva Tarifi ve Malzemeleri

Kağıt Helva Tarifi ve Malzemeleri

Helva Nasıl Yapılır?

Helva Nasıl Yapılır?

Kabak Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Un Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Un Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kolay Un Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Un Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Koz Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Koz Helvası Tarifi ve Malzemeleri