Çanakkale Peynir Helvası

Çanakkale Peynir Helvası

Çanakkale Peynir Helvası, Çanakkale'nin meşhur tatlarından biridir peynir helvası. Çanakkale iline bağlı olan Ezine ilçesinin kendine has doğal peyniri olan Ezine peyniriyle yapılmaktadır. Ezine, tarihi geçmişiyle Ege denizine olan bağlantısı ve şifalı yer altı suları, pek çok doğal, yöresel lezzetli tatlarıyla görsel zenginliğini bünyesinde barındıran nadir ilçelerimizden bir tanesidir.

Çanakkale peynir helvası, üretimi çok uzun bir geçmişe sahiptir. Ancak ticari anlamda üretiminin 30-35 yıl öncesine dayanıldığı söylenmektedir. Bu peynir helvasını ilk üretmeye başlandığı yıllarda Çanakkale iline bağlı ilçelerde yalnızca kendi yöre halkı tarafından bilinen ve tüketilen bir değer iken, Marmara Bölgesi civar illerinde de benzer üretimi yapılan peynir helvasının çıkış noktası ve merkezi Çanakkale ilimizdir. Günümüzde ise peynir helvası diğer illerimizde ve yörelerimizde de yapılmaktadır. Kendine has kokusu, aroması, özgün lezzeti ve kalitesiyle zaman içerisinde kendini tanıtmıştır. Eskiden sadece yazları yapılan peynir helva üretimi günümüzde bütün yıla yayılmıştır. Peynir Helvası üretimi Çanakkale merkezde tamamı aile işletmesi olan 9 işletmede üretimi yapılmaktadır. Peynir helvasını üretimi pasta ve tahin imalathanesinde yapılmaktadır. İçeriği tamamen doğal, hiçbir katkı madde içermemektedir. Peynir helvası iki çeşittir. Fırınlanmış ve fırınlanmamış sade helva olmak üzere iki tip üretimi yapılmaktadır. Fırınlama aşamasına kadar iki ürün yapılışında fark yoktur. Yapılış farklılıklarını bazı illere göre değiştirmişlerdir. Bazı illerimizde üretimi yapılan Peynir Helvasının üretimini yapan ustalar marifetli ellerinin sırlarını, tariflerini gizli tutarlar. Çanakkale Peynir Helvasının ana bileşeni tuzsuz taze peyniridir. Önceleri bu helva sadece tuzsuz taze koyun peynirinden yapılırken, şimdilerde öncelik olarak tuzsuz taze keçi ve inek, koyun peynirinden de yapılmaktadır. Şeker, yumurta ve irmik diğer malzemeleri oluşturmaktadır. Bazı yörelerde sıvı yağ veya margarinde koyuluyor bazı tariflerde de eskiden teyzelerimiz irmik yerine unda koyarlarmış.

Çanakkale Peynir Helvasının ilk yapım aşaması ana malzemesi olan peynir yapımıyla başlamaktadır. Taze beyaz peynir diğer bir adı ise telemedir. Taze sağılmış süte peynir mayası katılarak hazırlanan fermente bir süt ürünüdür. Peynir mayasıyla mayalanan sütten 45-60 dk sonra pıhtı oluşmaktadır. Mayalama süresinin bitimi sonrasında süzülür, yani peynir kalıpları peynir altı suyundan ayrıştırılır, biraz dinlendirilir. Sonra yapım aşamasına geçilir.

Çanakkale Peynir Helvası İçin Malzemeler:

Fırınlanmamış olan peynir helvası için

  • 1 kg koyun sütünden elde edilmiş taze tuzsuz peynir
  • 1 su bardağı İrmik
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 500 kg şeker

Yapılışı: Bir tencere içerisine önce peynir konur ve ezilir. Ocağa konur eriyene kadar tahta kaşıkla ateşte karıştırılır. Erimeye başlayan peynirin üzerine 1 adet yumurta sarısı konur ve tahta kaşıkla sürekli karıştırılır. Üzerine irmik dökülür ve karıştırmaya devam edilir, hafif ateşte peynirle yumurta sarısı, irmik özleşene kadar aynı un helvası yapar gibi sürekli karıştırarak pişirilir. Bu karışımın üzerine toz şeker dökülüp, tahta kaşıkla sürekli karıştırmaya devam edilir. Aynı toplanmış bir hamur iken şeker dökülünce ve eriyince sulanıyor, şeker eriyene kadar karıştırıp kaynatıyoruz. Sonra servis edeceğimiz kaselere boşaltılır. Sıcak olarak yenilebildiği gibi en makbulü soğuk olarak yenmesidir.

Fırınlanmış olan peynir helvasının yapılışı: İşlem ve malzemeler fırınlanmamış helvayla aynı tek fark şeker döktükten sonra kaynayacak ve tepsiye dökülecek fırına sürülecek. Üzeri kızarana kadar fırında pişirilecek. Servisi için helvadan servis tabağına konur yanına mutlaka dondurma konur öyle servis yapılırsa çok lezzetli bir tat oluşur.

Son Güncelleme : 05.11.2018 12:10:41

Çanakkale Peynir Helvası Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Çanakkale Peynir Helvası"
Kargo ile adrese gönderiyormusunuz?
Recep Akca-çorum . 21.01.2018
CEVAP YAZ
Tahin Helvası
Tahin Helvası
Tahin Helvası, pratik tatlı yapmak isteyenler için kısa zamanda hazırlanıp sunulacak bir tatlı seçeneğidir. Tahin helvasının hazır seçeneğide bulunmaktadır, fakat bu seçenek sağlık açısından doğru olan değildir. Sağlık açısından doğru olan evde temiz...
Helvanın Faydaları
Helvanın Faydaları
Helvanın Faydaları, Helva esas olarak tahin, çöven ve şekerden yapılır. Helva içerisindeki çöven sayesinde bulaşıcı hastalıklardan insanı arındırır.Tahin susamdan yapılır. Tahin, ham maddesi olan susam sayesinde sağlıkta önemli yeri vardır. Tahin vüc...
Kağıt Helva
Kağıt Helva
Kağıt helva, herkesin çocukluğundan itibaren bildiği kağıt helva kullanılarak hazırlanan çok sayıda tatlı türü bulunmaktadır. Bugün sizlere bunlardan birisini paylaşacağız. Oldukça kolay hazırlandığından, istediğiniz zaman kısa sürede yapacaksınız. D...
Yaz Helvası
Yaz Helvası
Yaz Helvası, en kolay tatlılardan birisidir. Çok pratik yapılan bu tarifin malzemeleri her evde kolayca bulanan malzemelerden oluşmaktadır. Un helvasının çok benzeri olan bu tarifi balık menülerine dahil edebilir, yemeklerin ardından tatlı isteğinizi...
Erzurum Un Helvası
Erzurum Un Helvası
Erzurum Un Helvası; Erzurum yöresinin vazgeçilmez tatlılarından biriside un helvasıdır. Erzurum yöresine ait olmasına rağmen başka yörelerde de yapılmaktadır.Erzurum un helvası malzemeleri 250 gr tereyağı1 su bardağı sıvı yağı3,5 su bardağı un2 su ba...
Umaç Helvası
Umaç Helvası
Umaç Helvası, Kars bölgesinde yapılan yöresel bir tatlıdır. Özellikle kış aylarında daha sık yapılan bu tatlının enerji verdiği bilinmektedir. Görünüşte un helvasını andıran bu tarifi diğerlerinden ayıran, yapılış aşamasında ki bölümlerdir. Yapılışı ...
Acele Bacı Helvası
Acele Bacı Helvası
Acele Bacı Helvası, adından da anlaşılacağı gibi hızlı yapılabilen bir tatlıdır. Bu tatlının ilginç de bir hikayesi bulunmaktadır. Ülkemizde bazı bölgeler de hala yapılan bu helva özellikle cuma gecelerinde yapılır ve yapılışı esnasında başında Kur'a...
Süt Helvası
Süt Helvası
Süt Helvası, Süt helvası, Bursa'ya özgü bir lezzet. Adından da anlaşıldığı gibi süt ile yapılan hafif bir sütlü tatlıdır. Bu tatlının Bursa'da üç ismi vardır. Bursa Helvası, Süt Helvası, Düğün Helvası bir tatlının üç ismi olur mu? Evet olur Bursa ili...
Kar Helvası
Kar Helvası
Kar helvası, ülkemizde genellikle güney illerde rastlanan bir tatlı çeşididir.Nazilli gibi bazı bölgelerde belediye tarafından 40-50 kg. kar kalıpları satılmaktadır.Ülkemizde genelde seyyar satıcılar tarafından sokak aralarında ve parklarda satılmakt...
İrmik Helvası Kaç Kalori
İrmik Helvası Kaç Kalori
İrmik helvası kaç kalori, irmik helvası toplum olarak benimsediğimiz bir tatlı türüdür. Kalori bakımından oldukça zengin bir tatlı türü olan irmik helvası zayıflamak için diyet yapılıyorsa diyet listelerine eklenmemelidir. 1 porsiyon irmik helvası ya...
Pişmaniye Helvası
Pişmaniye Helvası
Pişmaniye helvası, tel helvası da denilen bu lezzetli tarifi günümüzde unutulmaya yüz tutsa da, yemesi gerçekten çok zevkli. Türk mutfağının geleneksel lezzetleri arasında yer alan bu tatlı, eskiden insan gücüyle yapılıyordu. Şimdi makinelerle üretil...
Koz Helvası
Koz Helvası
Koz Helvası, Şeker, çöven kökü, limon tuzu ve cevizle yapılan ağdalı bir tür helva çeşididir. Koz helvası hal arasında Köy Helvası, Beyaz Helva, Düğün Helvası ve Kaymaklı Helva olarak da bilinmektedir. Görele'de yaşayan Göreleli ustalar tarafından im...

 

Tahin Helvası
Çanakkale Peynir Helvası
Helvanın Faydaları
Kağıt Helva
Yaz Helvası
Erzurum Un Helvası
Umaç Helvası
Acele Bacı Helvası
Süt Helvası
Kar Helvası
İrmik Helvası Kaç Kalori
Pişmaniye Helvası
Koz Helvası
Sütsüz İrmik Helvası
Fırında Helva
Kastamonu Helvası
Keten Helva
İrmik Helvası
Şerbetli Un Helvası
Şerbetli İrmik Helvası
Kuru Un Helvası
Nişasta Helvası
Fıstıklı İrmik Helvası
Sıcak Tahin Helvası
Peynirli İrmik Helvası
Şerbetsiz Un Helvası
Fındıklı İrmik Helvası
Fırında Un Helvası
Ceviz Helvası
Fırında Sütlü Un Helvası
Popüler İçerik
Sütsüz İrmik Helvası
Sütsüz İrmik Helvası
Sütsüz İrmik Helvası, kış aylarının enerji deposudur. Kış sofralarından eksik olmayan balık menülerinde bu tarif bir vazgeçilmezdir. Her evde bulunan ...
Fırında Helva
Fırında Helva
Fırında helva, genellikle balık pişirilen restoranlarda servis edilen helva türüdür. Balık tüketiminden sonra insanların tatlı yeme ihtiyacı duyması, ...
Kastamonu Helvası
Kastamonu Helvası
Kastamonu Helvası; Kastamonu yöresinin vazgeçilmez helvaların'dan biri kaşık helvası ve çekme helvasıdır. Kastamonu yöresine ait olmasına rağmen bir ç...
Keten Helva
Keten Helva
Keten Helva, çok eskilerden günümüze gelen bir tatlı türüdür. Tarihi çok eskilere dayanan bu helvanın, farkı ve sevimli hikayeleri ve adına yazılmış o...
İrmik Helvası
İrmik Helvası
İrmik Helvası; Helva kelimesi Arapça'da tatlı anlamına gelmekte olup, genel olarak tatlıları anlatan hulviviyat kelimesinden türemiştir.Helvanın düny...
Şerbetli Un Helvası
Şerbetli Un Helvası
Şerbetli Un Helvası, özellikle balık menülerinde yapılır ve tüketilir. Anadolu'da ahirete intikal eden kişilerin arkasından yapılır ve komşu, akraba, ...
Şerbetli İrmik Helvası
Şerbetli İrmik Helvası
Şerbetli İrmik helvası; Türkiye 'de oldukça yaygın tüketilen bir tatlıdır. Şerbetli irmik helvasının birçok ülkede farklı farklı çeşidi vardır. Yemekl...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Tahin Helvası
Çanakkale Peynir Helvası
Helvanın Faydaları
Kağıt Helva
Yaz Helvası
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Aralık - 2018