Çanakkale Peynir Helvası

Çanakkale Peynir Helvası

Çanakkale Peynir Helvası, Çanakkale'nin meşhur tatlarından biridir peynir helvası. Çanakkale iline bağlı olan Ezine ilçesinin kendine has doğal peyniri olan Ezine peyniriyle yapılmaktadır. Ezine, tarihi geçmişiyle Ege denizine olan bağlantısı ve şifalı yer altı suları, pek çok doğal, yöresel lezzetli tatlarıyla görsel zenginliğini bünyesinde barındıran nadir ilçelerimizden bir tanesidir.

Çanakkale peynir helvası, üretimi çok uzun bir geçmişe sahiptir. Ancak ticari anlamda üretiminin 30-35 yıl öncesine dayanıldığı söylenmektedir. Bu peynir helvasını ilk üretmeye başlandığı yıllarda Çanakkale iline bağlı ilçelerde yalnızca kendi yöre halkı tarafından bilinen ve tüketilen bir değer iken, Marmara Bölgesi civar illerinde de benzer üretimi yapılan peynir helvasının çıkış noktası ve merkezi Çanakkale ilimizdir. Günümüzde ise peynir helvası diğer illerimizde ve yörelerimizde de yapılmaktadır. Kendine has kokusu, aroması, özgün lezzeti ve kalitesiyle zaman içerisinde kendini tanıtmıştır. Eskiden sadece yazları yapılan peynir helva üretimi günümüzde bütün yıla yayılmıştır. Peynir Helvası üretimi Çanakkale merkezde tamamı aile işletmesi olan 9 işletmede üretimi yapılmaktadır. Peynir helvasını üretimi pasta ve tahin imalathanesinde yapılmaktadır. İçeriği tamamen doğal, hiçbir katkı madde içermemektedir. Peynir helvası iki çeşittir. Fırınlanmış ve fırınlanmamış sade helva olmak üzere iki tip üretimi yapılmaktadır. Fırınlama aşamasına kadar iki ürün yapılışında fark yoktur.

Yapılış farklılıklarını bazı illere göre değiştirmişlerdir. Bazı illerimizde üretimi yapılan Peynir Helvasının üretimini yapan ustalar marifetli ellerinin sırlarını, tariflerini gizli tutarlar. Çanakkale Peynir Helvasının ana bileşeni tuzsuz taze peyniridir. Önceleri bu helva sadece tuzsuz taze koyun peynirinden yapılırken, şimdilerde öncelik olarak tuzsuz taze keçi ve inek, koyun peynirinden de yapılmaktadır. Şeker, yumurta ve irmik diğer malzemeleri oluşturmaktadır. Bazı yörelerde sıvı yağ veya margarinde koyuluyor bazı tariflerde de eskiden teyzelerimiz irmik yerine unda koyarlarmış.

Çanakkale Peynir Helvasının ilk yapım aşaması ana malzemesi olan peynir yapımıyla başlamaktadır. Taze beyaz peynir diğer bir adı ise telemedir. Taze sağılmış süte peynir mayası katılarak hazırlanan fermente bir süt ürünüdür. Peynir mayasıyla mayalanan sütten 45-60 dk sonra pıhtı oluşmaktadır. Mayalama süresinin bitimi sonrasında süzülür, yani peynir kalıpları peynir altı suyundan ayrıştırılır, biraz dinlendirilir. Sonra yapım aşamasına geçilir.

Çanakkale Peynir Helvası İçin Malzemeler:

Fırınlanmamış olan peynir helvası için

  • 1 kg koyun sütünden elde edilmiş taze tuzsuz peynir
  • 1 su bardağı İrmik
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 500 kg şeker

Yapılışı: Bir tencere içerisine önce peynir konur ve ezilir. Ocağa konur eriyene kadar tahta kaşıkla ateşte karıştırılır. Erimeye başlayan peynirin üzerine 1 adet yumurta sarısı konur ve tahta kaşıkla sürekli karıştırılır. Üzerine irmik dökülür ve karıştırmaya devam edilir, hafif ateşte peynirle yumurta sarısı, irmik özleşene kadar aynı un helvası yapar gibi sürekli karıştırarak pişirilir. Bu karışımın üzerine toz şeker dökülüp, tahta kaşıkla sürekli karıştırmaya devam edilir. Aynı toplanmış bir hamur iken şeker dökülünce ve eriyince sulanıyor, şeker eriyene kadar karıştırıp kaynatıyoruz. Sonra servis edeceğimiz kaselere boşaltılır. Sıcak olarak yenilebildiği gibi en makbulü soğuk olarak yenmesidir.

Fırınlanmış olan peynir helvasının yapılışı: İşlem ve malzemeler fırınlanmamış helvayla aynı tek fark şeker döktükten sonra kaynayacak ve tepsiye dökülecek fırına sürülecek. Üzeri kızarana kadar fırında pişirilecek. Servisi için helvadan servis tabağına konur yanına mutlaka dondurma konur öyle servis yapılırsa çok lezzetli bir tat oluşur.

Çanakkale Peynir Helvası Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Çanakkale Peynir Helvası"
Kargo ile adrese gönderiyormusunuz?
Recep Akca-çorum . 21.01.2018
CEVAP YAZ
Helva Tatlısı
Helva Tatlısı
Helva Tatlısı, Hangi yöreye ait olduğu bilinmemekle beraber ülkemizde her bölge de yapılan yörelere göre farklılıklar gösteren fakat tadı her yerde aynı olan bir tür tatlı çeşididir. Özellikle balık yemeklerinden sonra beğenilerek ve sevilerek yenen ...
Tahin Helvası Kaç Kalori
Tahin Helvası Kaç Kalori
Tahin helvası kaç kalori, tahin başlı başına kalori bakımından zengin bir besin maddesidir. Tahin birde helva ile buluşturulduğunda ortaya ciddi anlamda kalorili bir tatlı çıkar. Helva yapımında kullanılan yağ, şeker ayrıca kalori değerini arttıran m...
Un Helvası Malzemeleri
Un Helvası Malzemeleri
Un helvası malzemeleri, un helvası belki de herkesin yapabileceği kadar kolay tatlı tariflerinden biridir. Un helvası malzemeleri de herkesin ulaşabileceği kadar kolay bulunur. Bunlar herkesin evinde her an bulunan mutfak malzemeleridir. Bu yüzden ca...
Kuru Un Helvası
Kuru Un Helvası
Kuru un helvası, ülkemizde en fazla tüketilen tatlı ürünlerinden birisidir.Helva kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup tatlı, şirin ve güzel anlamındadır.Helva kültürümüz Osmanlı saraylarına dayanmaktadır. Ana maddesi un ve şeker olan helva zaman ...
İrmik Helvası
İrmik Helvası
İrmik Helvası; Helva kelimesi Arapça'da tatlı anlamına gelmekte olup, genel olarak tatlıları anlatan hulviviyat kelimesinden türemiştir.Helvanın dünyada ilk yapıldığı yerler Orta Doğu ve Balkan ülkeleri olarak bilinmekte.Türk milletinin helva ile ta...
Şerbetsiz Un Helvası
Şerbetsiz Un Helvası
Şerbetsiz Un Helvası, Hazırlaması biraz zaman alsa da yapması son derece kolay bir helva çeşitidir. Az malzemeyle hazırlayabileceğiniz muhteşem bir lezzettir. Özellikle kabul günlerinizde en özel konuklarınıza ikram edebilirsiniz. Ayrıca çocuklarınız...
Dr Oetker İrmik Helvası
Dr Oetker İrmik Helvası
Dr Oetker irmik helvası, pratik bir şekilde helva hazırlamak isteyenler için harika bir alternatiftir. Daha önce hiç helva yapmayan kişiler bile paketin üzerindeki tarife uyduğu takdirde harika bir irmik helvası yapabilecek. Tatlı krizi anlarını bast...
Koz Helvası
Koz Helvası
Koz Helvası, Şeker, çöven kökü, limon tuzu ve cevizle yapılan ağdalı bir tür helva çeşididir. Koz helvası hal arasında Köy Helvası, Beyaz Helva, Düğün Helvası ve Kaymaklı Helva olarak da bilinmektedir. Görele'de yaşayan Göreleli ustalar tarafından im...
Kağıt Helva
Kağıt Helva
Kağıt helva, herkesin çocukluğundan itibaren bildiği kağıt helva kullanılarak hazırlanan çok sayıda tatlı türü bulunmaktadır. Bugün sizlere bunlardan birisini paylaşacağız. Oldukça kolay hazırlandığından, istediğiniz zaman kısa sürede yapacaksınız. D...
Pişmaniye Helvası
Pişmaniye Helvası
Pişmaniye helvası, tel helvası da denilen bu lezzetli tarifi günümüzde unutulmaya yüz tutsa da, yemesi gerçekten çok zevkli. Türk mutfağının geleneksel lezzetleri arasında yer alan bu tatlı, eskiden insan gücüyle yapılıyordu. Şimdi makinelerle üretil...
Un Helvası
Un Helvası
Un helvası, özellikle kandillerde, mevlitlerde, soğuk kış günlerinde evlerde kolayca hazırlanan bir helva türüdür. Herkesin evinde olan malzemelerle kolayca ve kısa sürede nefis bir un helvası yapabilirsiniz. Verdiğimiz ölçülerde toz şekerin miktarı...
Helva
Helva
Helva, ülkemizde özellikle Orta Doğu ülkelerinde sıkça yapılan bir tatlıdır. Bu tatlının kökeni Türklere dayanmaktadır. Tatlının temel malzemeleri arasında irmik ya da un, şeker, süt, yağ ve kaymaktan oluşur. Bu malzemelerin arasına çam fıstığı, cevi...
Umaç Helvası
Umaç Helvası
Umaç Helvası, Kars bölgesinde yapılan yöresel bir tatlıdır. Özellikle kış aylarında daha sık yapılan bu tatlının enerji verdiği bilinmektedir. Görünüşte un he...
Devamını Oku
Sütsüz İrmik Helvası
Sütsüz İrmik Helvası
Sütsüz İrmik Helvası, kış aylarının enerji deposudur. Kış sofralarından eksik olmayan balık menülerinde bu tarif bir vazgeçilmezdir. Her evde bulunan malzemel...
Devamını Oku
Fındıklı İrmik Helvası
Fındıklı İrmik Helvası
Fındıklı İrmik Helvası, öncelikle bu helvanın başrolünü oynayan fındık ve irmiği kısaca tanıyalım.Fındık: Huşgiller ailes...
Devamını Oku
Kürek Helvası
Kürek Helvası
Kürek Helvası, tatlıyı sevenler için ideal bir seçenek olabilir. Hemen yapıp çayın, kahvenin yanında ikram edip tüketmek isteyenler bu tarifi yapabilirler. İç...
Devamını Oku
Nişasta Helvası
Nişasta Helvası
Nişasta Helvası, çok kolay bir tatlıdır. İlk kez tatlı yapmak için mutfağına giren hanımlara ve beylere bu tarifi öneriyoruz. Yapılışı oldukça kolay olan bu t...
Devamını Oku
Kar Helvası
Kar Helvası
Kar helvası, ülkemizde genellikle güney illerde rastlanan bir tatlı çeşididir.Nazilli gibi bazı bölgelerde belediye tarafından 40-50 kg. kar kalıpları satılma...
Devamını Oku
Süt Helvası
Süt Helvası
Süt Helvası, Süt helvası, Bursa'ya özgü bir lezzet. Adından da anlaşıldığı gibi süt ile yapılan hafif bir sütlü tatlıdır. Bu tatlının Bursa'da üç...
Devamını Oku
Acele Bacı Helvası
Acele Bacı Helvası
Acele Bacı Helvası, adından da anlaşılacağı gibi hızlı yapılabilen bir tatlıdır. Bu tatlının ilginç de bir hikayesi bulunmaktadır. Ülkemizde bazı bölgele...
Devamını Oku
Helva Tatlısı
Helva Tatlısı
Helva Tatlısı, Hangi yöreye ait olduğu bilinmemekle beraber ülkemizde her bölge de yapılan yörelere göre farklılıklar gösteren fakat tadı her yer...
Devamını Oku
Tahin Helvası Kaç Kalori
Tahin Helvası Kaç Kalori
Tahin helvası kaç kalori, tahin başlı başına kalori bakımından zengin bir besin maddesidir. Tahin birde helva ile buluşturulduğunda ortaya ciddi...
Devamını Oku
Un Helvası Malzemeleri
Un Helvası Malzemeleri
Un helvası malzemeleri, un helvası belki de herkesin yapabileceği kadar kolay tatlı tariflerinden biridir. Un helvası malzemeleri de herkesin ula...
Devamını Oku
Kuru Un Helvası
Kuru Un Helvası
Kuru un helvası, ülkemizde en fazla tüketilen tatlı ürünlerinden birisidir.Helva kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup tatlı, şirin ve güzel anlamındadır.H...
Devamını Oku
İrmik Helvası
İrmik Helvası
İrmik Helvası; Helva kelimesi Arapça'da tatlı anlamına gelmekte olup, genel olarak tatlıları anlatan hulviviyat kelimesinden türemiştir.Helvanın dünyada...
Devamını Oku
Şerbetsiz Un Helvası
Şerbetsiz Un Helvası
Şerbetsiz Un Helvası, Hazırlaması biraz zaman alsa da yapması son derece kolay bir helva çeşitidir. Az malzemeyle hazırlayabileceğiniz muhteşem bir lezzettir....
Devamını Oku
Dr Oetker İrmik Helvası
Dr Oetker İrmik Helvası
Dr Oetker irmik helvası, pratik bir şekilde helva hazırlamak isteyenler için harika bir alternatiftir. Daha önce hiç helva yapmayan kişiler bile...
Devamını Oku
Koz Helvası
Koz Helvası
Koz Helvası, Şeker, çöven kökü, limon tuzu ve cevizle yapılan ağdalı bir tür helva çeşididir. Koz helvası hal arasında Köy Helvası, Beyaz Helva, Düğün Helvası...
Devamını Oku
Kağıt Helva
Kağıt Helva
Kağıt helva, herkesin çocukluğundan itibaren bildiği kağıt helva kullanılarak hazırlanan çok sayıda tatlı türü bulunmaktadır. Bugün sizlere bunla...
Devamını Oku
Pişmaniye Helvası
Pişmaniye Helvası
Pişmaniye helvası, tel helvası da denilen bu lezzetli tarifi günümüzde unutulmaya yüz tutsa da, yemesi gerçekten çok zevkli. Türk mutfağının gele...
Devamını Oku
Un Helvası
Un Helvası
Un helvası, özellikle kandillerde, mevlitlerde, soğuk kış günlerinde evlerde kolayca hazırlanan bir helva türüdür. Herkesin evinde olan malzemele...
Devamını Oku
Helva
Helva
Helva, ülkemizde özellikle Orta Doğu ülkelerinde sıkça yapılan bir tatlıdır. Bu tatlının kökeni Türklere dayanmaktadır. Tatlının temel malzemeler...
Devamını Oku

 

Pudra Şekerli Un Helvası
Kakaolu İrmik Helvası
Kabak Helvası
İrmik Helvası Kaç Kalori
Fırında Helva
Helva Kaç Kalori
Kandil Helvası
Şerbetli İrmik Helvası
Sıcak Tahin Helvası
Sıvı Yağlı Un Helvası
Umaç Helvası
Sütsüz İrmik Helvası
Fındıklı İrmik Helvası
Kürek Helvası
Nişasta Helvası
Kar Helvası
Süt Helvası
Acele Bacı Helvası
Helva Tatlısı
Tahin Helvası Kaç Kalori
Un Helvası Malzemeleri
Kuru Un Helvası
İrmik Helvası
Şerbetsiz Un Helvası
Dr Oetker İrmik Helvası
Koz Helvası
Kağıt Helva
Pişmaniye Helvası
Un Helvası
Helva
Popüler İçerik
Sütsüz İrmik Helvası
Sütsüz İrmik Helvası
Sütsüz İrmik Helvası, kış aylarının enerji deposudur. Kış sofralarından eksik olmayan balık menülerinde bu tarif bir vazgeçilmezdir. Her evde bulunan ...
Fındıklı İrmik Helvası
Fındıklı İrmik Helvası
Fındıklı İrmik Helvası, öncelikle bu helvanın başrolünü oynayan fındık ve irmiği kısaca tanıyalım.Fındık: Huşgiller ailesinden cinsini oluşturan çalı ...
Kürek Helvası
Kürek Helvası
Kürek Helvası, tatlıyı sevenler için ideal bir seçenek olabilir. Hemen yapıp çayın, kahvenin yanında ikram edip tüketmek isteyenler bu tarifi yapabili...
Nişasta Helvası
Nişasta Helvası
Nişasta Helvası, çok kolay bir tatlıdır. İlk kez tatlı yapmak için mutfağına giren hanımlara ve beylere bu tarifi öneriyoruz. Yapılışı oldukça kolay o...
Kar Helvası
Kar Helvası
Kar helvası, ülkemizde genellikle güney illerde rastlanan bir tatlı çeşididir.Nazilli gibi bazı bölgelerde belediye tarafından 40-50 kg. kar kalıpları...
Süt Helvası
Süt Helvası
Süt Helvası, Süt helvası, Bursa'ya özgü bir lezzet. Adından da anlaşıldığı gibi süt ile yapılan hafif bir sütlü tatlıdır. Bu tatlının Bursa'da üç ismi...
Acele Bacı Helvası
Acele Bacı Helvası
Acele Bacı Helvası, adından da anlaşılacağı gibi hızlı yapılabilen bir tatlıdır. Bu tatlının ilginç de bir hikayesi bulunmaktadır. Ülkemizde bazı bölg...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları Sosyal Medya
Koz Helvası
Kağıt Helva
Pişmaniye Helvası
Un Helvası
Helva
Gizlilik İlkeleri
Güvenlik İlkeleri
Helva Forumları
Bizimle İletişime Geçin
Site Haritası
Facebook
Twitter
Google+
Pinterest
Instagram
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik İlkeleri
Güvenlik İlkeleri
Helva Forumları
Bizimle İletişime Geçin
Site Haritası
Sosyal Medya
Facebook
Twitter
Google+
Pinterest
Instagram
Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ekim - 2018