Kandil Helvası Tarifi ve Malzemeleri
07 Temmuz 2024

Kandil Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Kandil Helvası

Kandil Helvası, kandil gecelerinde yapılan ve paylaşılan özel bir tatlıdır. Ülkemizde başta olmak üzere Kırım, Azerbaycan, İran, Irak ve Dağıstan'da bu gelenek sürdürülmektedir. Bu bölgelerde, ölen insanların ruhlarının cuma geceleri evlerine uğradığına inanılır. Ölülerin ruhları, akrabalarını iyi işler yaparken, yani Kur'an okurken, namaz kılarken ve ibadet ederken bulduklarında mutlu olarak geriye dönerler. Aksi durumda ise, yani akrabalarını içkili, kavgacı veya bozgunculuk yaparken gördüklerinde üzülerek dönerler. Bu inanca sahip kişiler, cuma, kandil ve mübarek gecelerde kandil helvası yapıp, komşu, akraba ve çevrede bulunan insanlarla paylaşırlar. Böylece Müslümanlar arasındaki bağ güçlenir. Kandil helvası sadece kandillerde ve mübarek günlerde yapılmaz, istenilen her gün yapılıp yenebilir. Ancak yapıldığında elden geldiğince komşulara ve yakınlara da vermek önemlidir. Bu tatlıyı önceden yapıp sonra tüketebilirsiniz, fakat sıcak yenilmesi tavsiye edilir.

Kandil Helvası Malzemeleri

  • 1 paket irmik
  • 150 gram tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz

Şerbeti İçin

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3.5 su bardağı su

Kandil Helvası Nasıl Yapılır?

Helvanın hazırlığına şerbeti hazırlamakla başlamalıyız, çünkü kavrulan irmiğin sıcak, şerbetin ise soğuk olması gerekiyor. Aksi takdirde helva topaklaşır ve açılması imkansız hale gelir. Derin bir tencerenin içerisine suyu ve şekeri koyup, orta ateşte kaynatalım. Şerbetin kaynadıktan sonra pişme süresi 5 dakikadır. Bu süre dolduğunda dileyen iki veya dört damla limon suyu ekleyebilir. Hazırlanmış olan şerbeti soğuması için ocaktan indirelim.

Başka bir tencerenin içerisine tereyağını koyup kısık ateşte eritelim. Tereyağı eridiğinde sıvı yağı ilave edip, irmiği tencereye ekleyelim. İrmiğin kavrulma süresi una göre biraz daha uzun olur. İrmiği 10 dakika boyunca karıştırarak kavuralım. Bu sürenin sonunda irmiğin içerisine dövülmüş cevizi de ekleyip 3 dakika daha kavuralım ve ocağı kapatalım.

Tencerenin ve içindeki irmiğin ısısı düşmeden şerbeti yavaş yavaş ilave edelim. Bu işlem sırasında helvayı sürekli karıştıralım. Şerbet bittiğinde ocağı çok kısık ateşte son kez açıp 1 dakika ısının yeniden yükselmesini ve şerbetin helva ile bütünleşmesini sağlayalım. Sürenin sonunda ocağı kapatalım ve helvayı 5 dakika dinlendirelim. Bu sayede ilk buharı çıkacak ve kolayca şekil alacaktır. Helvayı şekillendirirken geleneklere uygun olması için iki yemek kaşığının arasında yuvarlayarak şekillendirelim ve servis tabağına sıralayalım.

Kandil Helvası servise hazırdır. Hayırlı kandiller.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ceviz Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Ceviz Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Umaç Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Umaç Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Pekmezli Un Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Pekmezli Un Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Acele Bacı Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Acele Bacı Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Un Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Un Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kaşık Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Kaşık Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Un Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Un Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tahin Helvası Kaç Kalori?

Tahin Helvası Kaç Kalori?

Şerbetli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Şerbetli İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Kar Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Kar Helvası Tarifi ve Malzemeleri

İrmik Helvası Kaç Kalori?

İrmik Helvası Kaç Kalori?

Şerbetsiz Un Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Şerbetsiz Un Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Helva Tarifi ve Malzemeleri

Helva Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Helvası Tarifi ve Malzemeleri